Hoe zorg je dat je nauwkeurige diagnoses kan stellen als fysiotherapeut en ook nog eens leuke huiswerk oefeningen mee kan geven waarvan je tot in detail de verrichtingen kan zien? Dat is eenvoudig: Met een virtual reality game voor nekklachten!
8D games heeft samen met fysiotherapeuten het product FysioVR gelanceerd waarmee nekklachten beter gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden.

Crom

Als je last hebt van je rug of nek dan hebben we gelukkig fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van die klachten. Om tot een juiste diagnose te komen kan de fysiotherapeut een CROM gebruiken. Crom staat voor Cervical Range of Motion is een instrument waarop een aantal kompassen zitten waarmee je de bewegelijkheid van de nek kan meten. Je krijgt om je nek een soort ketting met daarin twee magnetische polen en je zet de krom op je hoofd. Je doet dan onder begeleiding de oefening en de fysiotherapeut kan aflezen
Als er een diagnose is krijg je vaak een aantal oefeningen die je thuis moet doen om je nekklachten te verhelpen. Die oefeningen zijn erg belangrijk maar nogal saai. Bovendien kan de fysiotherapeut niet controleren of je de oefeningen doet en ook niet of je ze goed doet. Misschien voer je het verkeerd uit en vererger je onbewust je klachten…
Dat kan toch beter zou je denken? Zeker! Het kan nauwkeuriger, leuker en veiliger met een virtual reality game!

Gyroscoop is nauwkeuriger dan het oog

Een kompas is redelijk nauwkeurig. Maar een gyroscoop van een smartphone is vele malen nauwkeuriger. Zelfs tot vele cijfers achter de komma kan de gyroscoop meten wat er gebeurt.
Zo kwamen we op het idee: wat nu als je een smartphone in een VR-bril houder zou doen? Het zit vast aan je hoofd en de gyroscoop meet elke beweging. Koppel de smartphone aan een backend en je krijgt in mooie grafieken te zien wat de bewegelijkheid van de nek is.
Met een smartphone kan men thuis gemakkelijk de oefeningen doen en bovendien kan alle oefendata doorgestuurd worden naar de fysiotherapeut. Als je van de saaie oefening een leuke virtual reality game maakt heb je een leuke, nauwkeurige, veilige oplossing die ook nog meetbaar is!

Tijdens een test bleek de nauwkeurigheid nog maar eens. De proefpersoon zat met de kin op de borst en ging langzaam omhoog met het hoofd. Niks aan te zien. De grafiek echter liet zien dat de proefpersoon een kleine knik maakte om om een pijnlijke plek te gaan. Met het blote oog niet gezien, maar met de gyroscoop wel geregistreerd!

Plezieriger dan ooit

Om een virtual reality game voor nekklachten te maken is het belang de oefeningen goed te snappen. Niet alle bewegingen zijn goed voor de behandeling en wilde bewegingen kunnen zelfs het probleem erger maken dat het al was. Samen met de behandelaars hebben we een aantal virtual reality games bedacht en daarvan de beste virtual reality game uitgekozen. Voorwaarde was dat het aansprekend was voor de doelgroep die verschillende leeftijden kent. Daarnaast moest het de mogelijkheid bieden voor de juiste oefening en juist geen mogelijkheid bieden tot schadelijke bewegingen.

Virtual reality game FysioVR: Diagnose en behandeling

Als diagnose middel kan het Protocol Joint Position Error gebruikt worden. Iemand ziet een dartboard recht voor zicht. Vervolgens kijkt hij opzij en het beeld gaat over naar zwart. Er is dus geen referentiekader qua omgeving meer te zien. Vervolgens moet de persoon (zonder referentiekader) weer terug naar de beginpositie en houd daar het hoofd stil. Dat zorgt er voor dat de pijl gegooid word op het dartboard die na de gooi weer in beeld komt. De pijlen geven dus de (eventuele) afwijking aan en zo kan er een dignose worden gesteld.

In de andere game kan men met de virtual reality game nekoefeningen doen. Je staat in een tuin en mag een boom in een vorm snoeien. Als het ware zit er een laser op je hoofd die de taken en bladeren wegsnoeid over het pad dat jij kiest. Hoe dichter je bij de lijn blijft, hoe meer punten je krijgt end at is natuurlijk ook precies de oefening.


Momenteel zijn er nog meer games in de planning voor FysioVR zodat er straks een uitgebreid aanbod is waarbij de speler zijn favoriete virtual reality game kan uitkiezen om te spelen. Want het behandelen van nekklachten kan leuker, veiliger en nauwkeuriger!
Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Maarten