Pesten, doe er wat aan! Dit is de "Week tegen Pesten"

Het is deze week de โ€œWeek tegen Pestenโ€. Deze week is er om extra aandacht te besteden aan dit gedrag en wat er tegen te doen is. Groepsvorming in de klas is een belangrijk aspect wanneer het gaat het voorkomen van pesten. De Stichting School & Veiligheid heeft het thema #Durfjijhetaan gestart, dit thema helpt leerkrachten met tips, les suggesties en andere inspiratie over pesten en groepsdynamica.

Pesten is namelijk het resultaat van een negatief groepsproces (Week tegen Pesten). Iedere leerling wil zichzelf zijn, wil zichzelf kรบnnen zijn en zo bijdragen aan de groep met zijn of haar eigenkwaliteiten. Wanneer ze denken dat dit niet kan, ontstaat er een negatieve sfeer in de groep en dat kan leiden tot pestgedrag. Leerkrachten kunnen helpen om leerlingen te stimuleren zichzelf te zijn en om te groep hechter te maken.

weektegenpesten02

Dit gebeurt echter niet alleen in en rondom school, maar het gebeurt ook steeds vaker online, op social media vooral. Dit fenomeen heet Cyberpesten. Vaak wordt het wel gedaan door klasgenoten of schoolgenoten, maar dan van achter de computer. Hier hebben Onwijsheid en 8D Games een spel voor ontwikkeld: Help Vera, stop Cyberpesten. Een spel waarbij de spelers de rol van detective aannemen en erachter komen wie de Cyberpester is in de vriendengroep van Vera.

Help Vera, stop Pesten

weektegenpesten

Kijk op de site van 8D Games en op de site van Onwijsheid voor meer informatie over Help Vera, stop Cyberpesten. En wie weet kunnen jullie het spel zelf spelen en erachter komen wie het gedaan heeft. #Durfjijhetaan?