Zitten is het nieuwe roken

Het klinkt misschien raar maar het is toch echt zo: zitten is het nieuwe roken. Waar we vroeger mensen moesten waarschuwen dat roken slecht voor je is blijkt dat de meeste mensen veel te weinig bewegen. Doordat we te weinig bewegen worden we minder oud en hebben we meer kans om ziek te worden. Daar moet toch iets voor te vinden zijn?!

We zitten te veel

zitten is het nieuwe rokenHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kwam met cijfers dat jongeren 10,4 uur per dag zitten. Als we er van uit gaan dat je 8 uur slaapt blijft er nog minder dan 6 uur over waarin er bewogen word. De uren die jongeren zitten brengen ze veelal op school door of thuis zitten achter de computer of de TV. Volwassenen zitten minder per dag maar ook nog meer dan goed voor ze zou zijn.
Want het vele zitten heeft gevolgen voor onze gezondheid. Zo heeft iemand die teveel zit een verhoogde kans op overgewicht, diabetes type 2 en de kans vroegtijdig te sterven. Geen wonder dat we zeggen: zitten is het nieuwe roken.

Met plezier bewegen

Daar moet toch iets voor te bedenken zijn zou je zeggen. En dat is ook zo. Bij 8D games op kantoor hebben we een dartbord en een golfclub liggen en geregeld slaat een collega een balletje of gooit die een pijltje. Niet alleen kom je in beweging maar vaak kun je zo je hoofd weer even leeg maken en komt er ruimte voor frisse gedachten.
Maar ook beweeggames zijn er natuurlijk. Denk aan Pokemon Go waarmee jongeren buiten gingen gamen en al zoekend de stad door trokken. Maar ook andere apps helpen je bij bewegen, denk aan Strava, Runkeeper die je inzicht geven in je voortgang.

Maar er zijn natuurlijk meer manieren om bewegen leuk te maken. Denk aan een route door een stad met augmented reality. Of een game waarbij je voor een kinect je oefeningen doet. Bewegen hoeft geen straf te zijn. Want met plezier gaat alles beter!

Wat zou het mooi zijn als we over een paar jaar nooit meer hoeven zeggen: Zitten is het nieuwe roken. Wij zetten ons er in ieder geval voor in om iedereen aan het bewegen te krijgen!