Deze publicatie is tot stand gekomen met medewerking van:
Boudewijn Dijkstra
Boudewijn H. Dijkstra is als docent-onderzoeker en coördinator verbonden aan het Serious Gaming onderwijs en onderzoek van NHL Stenden Hogeschool. Vanaf 2010 is Serious Gaming meer en meer het onderwerp van focus geworden. Samen met collega’s heeft Boudewijn een rol gehad bij de ontwikkeling van de Master Health Innovation (2015), Master Serious Gaming (2017) en Master Design Driven Innovation (2019). Naast docent-onderzoeker en coördinator, is Boudewijn binnen NHL Stenden actief (geweest) op het vlak van ICT/edutech adviezen, projectleider en als projectcoördinator voor praktijkgerichte onderzoeksprojecten.
Steven de Rooij
Steven de Rooij is – naast fervent gamer – onderzoeker en docent Serious gaming bij NHL Stenden. Na het afronden van zijn studie Arbeids- en Organisatiepsychologie is hij zich gaan richten op leren door simulaties en het gebruik van geforceerde feedbackcycli om het effect van primen te verbeteren. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij de Serious Gaming Lemniscaat, die wordt gebruikt om inzichten te verkrijgen in de ontwikkeling en evaluatie van het end-to-end proces van serious gaming. De huidige focus van zijn werk is het verder ontwikkelen van de lemniscaat door te proberen het te implementeren als een methodologie voor studenten om grip te krijgen op ‘learning to learn’, en om een beter begrip te creëren van het gehele proces van serious gaming.
Arjan van Houwelingen
Arjan van Houwelingen is als docent, lerarenopleider en studieadviseur verbonden aan de opleiding Creative Media & Game Technologies aan de Hanzehogeschool Groningen. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is het verbinden van het werkveld, onderzoeksgroepen en studenten, zodat zij kunnen samenwerken aan projecten voor serious games. Als freelance spelauteur ontwikkelt hij spellen zowel op eigen initiatief als in opdracht van klanten. In 2015 heeft Arjan het Spellenmaakgilde opgericht, dat is uitgegroeid tot een landelijk netwerk met testavonden en een levendige community. Als bestuurslid bij SAGANET organiseert hij seminars en reikt hij jaarlijks de SAGANET Award uit aan de beste nieuwkomer binnen het domein van serious games.
Bas Altenburg
Bas Altenburg werkt sinds 2019 als game designer en project manager bij serious gamebedrijf 8D. Daar ontwikkelt hij bordspellen, VR simulaties, gamified apps en alles daartussenin. In zijn rol bij het bedrijf analyseert hij complexe situaties in verschillende sectoren (zorg, educatie, corporate) en ontwikkelt hij samen met eindgebruikers oplossingen voor uitdagende vraagstukken. Zijn ontwerpen hebben inmiddels honderdduizenden spelers in Nederland en over de grens bereikt. Als project manager is hij betrokken bij internationale consortia, waarvoor hij in binnen- en buitenland workshops ter promotie van serious gaming organiseert. Ook op lokaal niveau zoekt hij graag de gaming community op: deelnemend of jurerend bij de Global Game Jam, als spreker bij expertsessies, of als coach voor beginnende ontwerpers. Meer weten over zijn visie op serious games en game design? Bekijk de opname van het Kenniscafé Serious Gaming van Studium Generale Groningen, waar Bas samen met andere experts te gast was.