missie master
STICHTING MOVE2PLAY

Missie Master: dé sport- en beweegapp voor kinderen

Bewegen is belangrijk, daar zal iedereen het mee eens zijn. Toch is er in Nederland sprake van zogeheten ‘bewegingsarmoede’: 46% van de kinderen tot 11 jaar komt niet aan de landelijke beweegrichtlijnen (Bron: RIVM). De app Missie Master wil alle kinderen – rijk, arm en alles daar tussenin – spelenderwijs voldoende laten bewegen. Dit legt de basis voor een actieve leefstijl en meer gezonde jaren.

PARTNERS:

De uitdaging

Het lastige aan serious games met een ‘leefstijl’-doel? Ze kunnen uitstekend een boodschap over een goede of een slechte leefstijl kunnen overbrengen. Maar of de speler vervolgens die kennis ook in de praktijk brengt, dát is een verhaal. Bij Missie Master hebben we dit probleem getackeld door de app in te zetten als bindmiddel tussen de offline wereld en de online wereld. Buurtsportcoaches voeren beweegmissies in die kinderen in hun eigen omgeving kunnen uitvoeren. Dit kunnen ook lokale sportinitiatieven zijn die middels de app aan elkaar verbonden worden. Door de missies te voltooien, verdienen kinderen badges en outfits voor hun gamecharacter. Met gamification verhoogt Missie Master zo de motivatie om deel te nemen aan sportactiviteiten in de offline wereld. 

serious games bewegen

“Missie Master voegt veel extra’s toe aan onze activiteiten en biedt de mogelijkheid om alle losse activiteiten aan elkaar te koppelen. Ik merk dat kinderen het interessant vinden dat we middels missies, codes en medailles meer te bieden hebben dan alleen de activiteit of les.”

Sietse Pieksma, Buurtsportcoach
Sportbedrijf Drachten

Het proces

In eerste instantie ontwikkelden we een sport- en beweegapp specifiek voor de regio Drachten: Missie0512. We betrokken kinderen bij het maken van het design en gameplay, zodat de app optimaal zou aansluiten bij hun belevingswereld. Stoere karakters, mooie outfits en coole badges bleken effectieve spelelementen om kinderen te motiveren vaker naar sportactiviteiten te komen. Al snel ontstond de wens de app breder in te gaan zetten via de buurtsportcoaches: bewegingsarmoede is immers door heel Nederland een probleem.

Procesfotos

Het resultaat

Met de app Missie Master voelt het voor kinderen niet alsof ze iets ‘moeten’, ze gaan simpelweg op speurtocht met hun favoriete spion. Karakters Evi, Kai, Jesse, Alex, Omar en Dane gaan samen met de kinderen undercover om allerlei mysteries in Nederland te ontrafelen. Bij iedere missie wordt bewogen en geleerd over een actieve levensstijl, maar daar staan mooie beloningen tegenover. Zo wordt sporten en bewegen iets wat moeiteloos gebeurt. Missies kunnen door buurtsportcoaches zelf bedacht en ingevoerd worden in een gebruiksvriendelijke backend. Dit biedt de mogelijkheid in te spelen op uitdagingen die op regionaal niveau spelen.

Missie Master in jouw regio?

Missie Master zoekt de samenwerking op met lokale sport- en welzijnsorganisaties door heel Nederland, zodat alle kinderen op een leuke manier voldoende kunnen bewegen. In elke regio zouden buurtsportcoaches leuke missies in de buurt kunnen aanbieden. Meer weten over de gebruiksopties en samenwerkingsmogelijkheden? Lees meer op www.missiemaster.nl.

Aansluiten bij MIssie Master

“We zijn enorm blij met zowel de samenwerking als het product dat 8D Games samen met ons heeft gerealiseerd.”

Evert Jan Siderius,
Algemeen Directeur van Sportbedrijf Drachten

Productimpressie

Download de game:

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Giel via giel@8dgames.nl.

Ik heb een goed idee, wat nu?!