Ontwerpen met empathie
Wil jij als onderzoeker niet alleen kennis vergaren, maar ook interventies ontwikkelen die écht impact maken voor mensen? Bij 8D zijn we gespecialiseerd in social design. We zetten designmethodieken in om maatschappelijke en menselijke vraagstukken aan te pakken.
Social design zonder poespas
Social design en co-creatie zijn veelgebruikte buzzwords die (helaas) te vaak leiden tot projecten zonder tastbare resultaten—een status quo die wij, als hands-on team, niet accepteren. Tegelijkertijd geloven we sterk in de kracht van mensgericht ontwerp. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen en onze eigen aanpak voor design-gedreven innovatie ontwikkeld.
De afgelopen tien jaar heeft ons team de beste elementen uit de kluwen aan design-gedreven methodieken samengebracht in een eigen aanpak. We hebben de sterke punten behouden, overbodige franje verwijderd en een flinke dosis pragmatisme toegevoegd. Het resultaat is een robuust proces dat keer op keer concrete en impactvolle resultaten oplevert.
De 8 stappen van 8D
voor impactvol design
1. Empathiseren
In een interactieve sessie met partners, domeinexperts, ervaringsdeskundigen en eindgebruikers creëren we een diep inzicht in alle perspectieven op het probleem. In wat wij een ‘probleemstorm’ noemen, zorgen we ervoor dat alle stemmen worden gehoord. Jij hoeft alleen maar te zorgen dat de juiste mensen aan tafel zitten.
2. Afbakenen
We verzamelen, toetsen en verfijnen de uitkomsten van de Empathise-fase. Zat het probleem in elkaar zoals we dachten, of moet de doelstelling van de interventie toch wat bijgesteld worden? In een overzichtelijk document leggen we de gebruikersbehoeften en projectkaders helder vast, zodat we doelgericht kunnen ontwikkelen.
3. Ideeën genereren
Ons team ontwikkelt creatieve concepten die voldoen aan de vastgestelde gebruikersbehoeften en projectkaders. Tijdens een concept-shootout analyseren we gezamenlijk de sterktes en zwaktes, waarna we de ideeën terugbrengen tot een winnend concept om verder uit te werken.
8. Implementeren
Voor al onze interventies streven we naar zelfstandige inzetbaarheid. Daarmee bedoelen we dat de materialen ook zonder onze betrokkenheid moeten kunnen voortbestaan. Niet omdat we niet willen implementeren – integendeel. We weten simpelweg dat dit ontwerpkader leidt tot aanzienlijk effectievere en duurzamere interventies.
4. Concretiseren
Wie een complex project op koers wil houden, moet plannen en concretiseren. Na het pitchen en toetsen van het concept maken we een uitvoerplan met milestones, budgetverdeling en momenten waarop input van jullie of de doelgroep nodig is. Zo houden we de vaart erin en zorgen we dat het resultaat niet in de conceptfase blijft hangen.
7. Functioneel testen
We voegen alle content samen tot een complete interventie met bijbehorende borgingsmaterialen. Ons team test intern of alle onderdelen goed functioneren en zelfstandig inzetbaar zijn met de handleidingen. We identificeren en lossen eventuele issues op, zodat de interventie klaar is voor gebruik door de (eind)gebruikers.
6. Realiseren
In de ‘concretiseren’-fase hebben we een gedetailleerd uitvoerplan opgesteld, waardoor de productiefase soepel verloopt zonder onnodig overleg of onduidelijkheid. Iedereen weet wie wat maakt en waarom. Naast productie coördineert en faciliteert 8D deze fase, zodat alles op schema blijft.
5. Prototypen
Met zo weinig mogelijk middelen ontwikkelen we een versie van de interventie waarmee we de potentie (zowel op het vlak van werking als borging) kunnen toetsen. Ook voeren we in deze fase een componentenanalyse uit: uit welke onderdelen bestaat de interventie en hoe interacteren deze met elkaar?
“In elke stap van ons proces doorlopen we een volledige design cyclus: empathize, define, ideate, prototype en test. Zo vinden we in elke stap een antwoord op de vraag: hoe kunnen we – binnen de projectkaders – de meeste waarde leveren in deze fase van het onderzoek?”
Voorbeelden social design in onderzoek
Bekijk onze icooncases! Inspirerende onderzoekstrajecten die waardevolle resultaten hebben opgeleverd voor de betrokken onderzoeksgroep én de samenleving.
De meerwaarde van design-gedreven onderzoek
Een interventie slaagt alleen als er een perfecte balans is tussen de gebruiker, de vorm en de context waarin deze wordt toegepast. Ontdek de waarde van design in ons verdiepende artikel over de eigenschappen van design-gedreven onderzoek.
Maandelijks vragenuurtje
Alles over onderzoeken met social design
Wil je weten hoe je social design en iteratief ontwerp integreert in je onderzoeksontwerp?
Wij ondersteunen onderzoekers regelmatig bij het versterken en gehonoreerd krijgen van hun aanvragen. Iedere derde vrijdag van de maand organiseren we een gratis online vragenuurtje waarin je al jouw vragen kunt stellen.
Meld je aan via johan@8d-games.nl en ontvang de tijd en inbellink. Heb je specifieke vragen of onderwerpen die je wilt bespreken? Voeg deze gerust toe aan je aanmeldmail.