Leftover Challenge

Voedselverspilling in Europa bestrijden

8D ontwikkelt samen met Europese onderwijspartners een educatief spel en verdiepend lesmateriaal over het thema ‘voedselverspilling’ voor leerkrachten en leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs.

Doelen


1
Bewustwording over voedselverspilling vergroten bij kinderen in het basisonderwijs
2
Open dialoog over voedselgebruik binnen gezinnen stimuleren
3
Leerkrachten ondersteunen bij het integreren van de nieuwe lesmaterialen in hun onderwijspraktijk
Internationaal samenwerken?

Mail sven@8d-games.nl

Sven denkt graag mee!

Voedselverspilling in Europa

Voedselverspilling bestrijden: waarom belangrijk?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van al het geproduceerde voedsel verloren of wordt verspild. Enorm zonde van al die grondstoffen, energie en menselijke inzet. In Europa zijn huishoudens verantwoordelijk voor 55% van deze verspilling. Juist daarom is het belangrijk om kinderen al vroeg bewust te maken van hun rol in de voedselketen. Door hen eigenaarschap te geven over het thema voedselverspilling, ontstaat een gevoel van autonomie en invloed; precies de voorwaarden die nodig zijn om duurzaam gedrag te laten beklijven.

Het onderwerp voedselverspilling heeft namelijk te kampen met een intrigerende paradox: mensen erkennen het belang van duurzaam gedrag en geven aan duurzamer te willen leven, maar hun daadwerkelijke gedrag blijft daar vaak bij achter. Volgens het CBS komt dit deels door praktische obstakels zoals gebrek aan kennis of geld, maar ook door een dieperliggend psychologisch mechanisme: het gevoel dat één individuele keuze weinig verschil maakt. Die gedachte wil de Leftover Challenge doorbreken.

Aanpak

Team 8D ontwikkelt voor de Leftover Challenge een educatieve interventie in de vorm van een kaartenset, die zowel zelfstandig als geïntegreerd in de les kan worden ingezet. De kaartenset leert kinderen spelenderwijs over de herkomst van voedsel, hoe ze kunnen beoordelen of producten nog eetbaar zijn, en laat zien hoe uiterlijke kenmerken – zoals een kromme komkommer – invloed hebben op voedselacceptatie. Het consortium ontwikkelt daarnaast drie verdiepende lesmodules met thema’s als CO2-uitstoot, de reis van voedsel naar je bord, en het herkennen van eetbaar voedsel. Het concept en de inhoud is gebaseerd op het vooronderzoek van de Universiteit van Ljubljana. Op basis van deze bevindingen heeft 8D een conceptueel ontwerp opgesteld, dat in samenwerking met leerkrachten uit Nederland, Griekenland, Slovenië, Italië en Roemenië verder is ontwikkeld en afgestemd op de onderwijspraktijk.

Voedselverspilling in Europa

Resultaten

Momenteel bevindt het spel zich in de testfase: de eerste prototypes zijn gereed en worden in het voorjaar van 2025 geëvalueerd in pilotscholen. Parallel hieraan worden de verdiepende lesmodules verder verfijnd op basis van feedback van leerkrachten en pedagogische experts. De presentatie van de resultaten vindt plaats tijdens het train-the-trainer event in juni 2025 in Boekarest, waar ook twee Nederlandse leerkrachten aanwezig mogen zijn om het materiaal in de praktijk te proberen en verdere verbeteringen te verzamelen. Het project ligt op schema voor oplevering van alle materialen in het najaar van 2025.

Internationaal samenwerken?

Mail sven@8d-games.nl

Sven denkt graag mee!

Sluit je aan bij een consortium dat écht werkt. Of je nu een concreet projectidee hebt of gewoon benieuwd bent naar de mogelijkheden. Wij denken graag met je mee. Jezelf alvast inlezen in de internationale mogelijkheden kan op onze website!

Abonneer je op onze nieuwsbrief