Bewegen stimuleren in het ziekenhuis

Concept, prototype en implementatieadvies

In samenwerking met de zorgprofessionals van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) werkt team 8D aan een innovatieve ‘beleefroute’ in het ziekenhuis. Het doel: patiënten op de hart- en vaatafdeling van het MCL stimuleren om meer te bewegen. Vaak onderschatten patiënten wat ze fysiek nog kunnen, terwijl gepaste beweging de revalidatie aanzienlijk kan bevorderen.

De interventie wordt de komende tijd als pilot geïmplementeerd op de afdeling cardiologie, met de intentie om het concept modulair genoeg te maken zodat het later ook op andere afdelingen – of in andere ziekenhuizen – kan worden ingezet.

De uitdaging


1
Adaptabiliteit. Zowel qua niveau als qua inhoud aanpasbaar.
2
Aantrekkelijk. Het beweegconcept moet op een natuurlijke manier de nieuwsgierigheid prikkelen.
3
Inpasbaar. De interventie moet eenvoudig in te passen zijn in de dagelijkse gang van zaken op de afdeling.
Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan denkt graag mee!

bewegen stimuleren ziekenhuis - MCL

Waarom beweging stimuleren in het ziekenhuis?

Voldoende beweging en af en toe lekker je brein gebruiken is belangrijk voor onze fysieke gezondheid en ons mentale welzijn. Dat is algemeen bekend. Ook tijdens een verblijf in het ziekenhuis is het vaak bevorderlijk voor het herstel wanneer patiënten aangepast blijven bewegen en zich mentaal goed voelen. Fysiotherapeuten Elmer de Wit en Jelly Hoekstra, beiden werkzaam bij het MCL, constateerden echter dat de ziekenhuisomgeving niet echt ingericht is op het bevorderen van (rustig) bewegen.

Sterker nog, het tegenovergestelde is waar: maaltijden worden meestal aan het bed geserveerd, onderzoeken worden vaak uitgevoerd terwijl patiënten in rolstoelen of bedden blijven zitten, en de kamers en gangen hebben een steriele, inactieve inrichting. Om dit aan te pakken besloot MCL Innovatie een interventie te ontwikkelen gericht op het creëren van een ‘beweegziekenhuis’. Team 8D werd ingeschakeld om te helpen bij de conceptontwikkeling en implementatie.

Aanpak

Johan van der Meulen (8D Games) leidde een brainstormsessie om de praktische kaders voor de interventie vast te stellen. Tijdens deze sessie werden alle strikte ontwerpeisen gedefinieerd, zoals aanpasbaarheid, verschillende niveaus en integratie binnen bestaande infrastructuren.  Belangrijke uitkomsten: de interventie moest schaalbaar en aanpasbaar zijn – én geschikt voor patiënten met diverse inspanningsniveaus en mobiliteitsmogelijkheden.

Op basis van de uitkomsten van de Probleemstorm ontwikkelde team 8D verschillende creatieve concepten. Na de ideefase wogen we alle voor- en nadelen van de concepten. En bovenal: de mate waarin het concept zou voldoen aan de projectdoelstellingen en harde eisen. Een modulaire ‘beleefroute’ met QR-codes bleek het best aan te sluiten. Bij elke QR-code krijgen patiënten toegang tot boeiende, educatieve of inspirerende inhoud over gezondheid en welzijn tijdens de (Friese) Middeleeuwen. Daarnaast bevat elk interessepunt een video, gemaakt door fysiotherapeuten, met oefeninstructies die zijn afgestemd op verschillende moeilijkheidsgraden.

Het voordeel van dit type route is dat zorgprofessionals steeds een specifieke route kunnen aanbevelen die aansluit bij de beweegbehoefte en beweegmogelijkheden van de patiënt. De ene dag kan de patiënt bijvoorbeeld drie oefeningen uitvoeren, de andere dag zes, of een bepaalde volgorde volgen die bevorderlijk is voor hun herstel. De ‘museale inhoud’ prikkelt de nieuwsgierigheid en draagt bij aan het mentale welzijn. Ook in het ziekenhuis valt wat te beleven!

bewegen stimuleren ziekenhuis - MCL

Resultaten

Het project bevindt zich in de implementatiefase. De volgende stap is het versterken van het draagvlak onder zorgverleners en vrijwilligers. 8D onderzoekt samen met de projectinitiators en de mensen aan het bed wat zij nodig hebben om de route in hun dagelijkse praktijk te kunnen inbedden. Dit kunnen wij niet voor hen bedenken; het moet vanaf de werkvloer komen. Die betrokkenheid en dialoog is cruciaal om ervoor te zorgen dat de beleefroute daadwerkelijk onder de aandacht van de patiënten komt, net zoals dat bij de ontwikkeling van het prototype het geval was. 

De interventie zal binnenkort als pilot worden geïmplementeerd op de afdeling cardiologie van het MCL. Bij een succesvolle uitkomst is het de bedoeling om het concept ook op andere afdelingen uit te rollen—of, bij interesse, in andere ziekenhuizen!

bewegen stimuleren ziekenhuis - MCL

Abonneer je op onze nieuwsbrief