HEROES

Promotieonderzoek met gaming in de hoofdrol

Kan het spelenderwijs nadoen van bewegingen in een videogame mensen helpen bij het trainen van hun balans? In het bijzonder tijdens het herstel na een beroerte? Samen met onderzoekers van de Universiteit Twente en RadboudUMC gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. In co-creatie ontwikkelden we een prototype waarmee academici, zorgprofessionals en patiënten samen onderzoek uitvoeren.

De kracht van gaming in je onderzoek


1
Kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines
2
Samen toewerken naar een toegepast product
3
Dataverzameling via het ontwikkelproces en playtesting
Meer weten over promotieonderzoek met games?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan vertelt je graag meer over het proces!

Promotieonderzoek met gaming

Promotieonderzoek met serious gaming

Een goede balans is van vitaal belang om stabiel te kunnen lopen en valpartijen te voorkomen, vooral voor mensen die een beroerte hebben gehad. Die ene stap in het herstelproces kan het verschil maken. Helaas zijn er nog niet veel mogelijkheden om thuis je balans te trainen. Laat staan op een leuke en motiverende manier. Daar wilde PhD-onderzoeker Aurora Ruiz Rodríguez samen met vakgenoten aan de Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen verandering in brengen. 

Het ontwikkelen van een game is in de kern een onderzoeksproces. Voordat er ook maar iets geprogrammeerd wordt, moeten talloze vragen worden beantwoord. Dit vereist overleg tussen verschillende specialisten, de doelgroep en ons als designers. Dit proces levert altijd waardevolle en praktisch toepasbare inzichten op – en in het geval van HEROES een aansprekend game-prototype waarmee Lotte Hagedoorn, promotieonderzoeker aan het RadboudUMC, vervolgonderzoek kon uitvoeren met patiënten.

Aanpak

Bij de ontwikkeling HEROES waren niet alleen onderzoekers betrokken, maar ook fysiotherapeuten en eHealth experts. De bewegingen in de game moeten immers wel verantwoord en effectief zijn. Daarnaast brachten we samen praktische kaders en vereisten in kaart. Een spel dat bedoeld is om (zelfstandig) thuis te spelen, maakt logischerwijs gebruik van andere hardware en sensoren dan een spel dat in een medisch beweeglab staat. Wij gaven technisch advies passend bij de kaders en ontwikkelden een creatieve gameplay die aansluit bij het beweegadvies van fysiotherapeuten. Ook adviseerden we over het verzamelen van onderzoeksdata op een ethische en doelgerichte manier. 

In het het HEROES-spel staat een kapitein op een vlot. De kapitein wordt zo nu en dan uit evenwicht gebracht – bijvoorbeeld door een vogel die ontweken moet worden –  en zet dan een stap om niet te vallen. De speler van de game moet zo goed mogelijk dezelfde stap zetten. Het spel is te spelen met een laptop en een KINECT, een kleine sensor die eenvoudig in de thuissituatie is in te zetten.

Ons team maakte kennis met state-of-the-art technologie voor balanstraining!

Resultaten

In samenwerking met zes revalidatiecentra in Nederland heeft de HEROES-onderzoeksgroep, onder leiding van Lotte Hagedoorn, het prototype getest met patiënten. De eerste resultaten zijn veelbelovend: uit het onderzoek blijkt dat patiënten die balansoefeningen gelijktijdig uitvoeren met een acteur of een avatar op een scherm – zoals in het HEROES-prototype – sneller vooruitgang boeken in hun reactieve stappen. Een succesvolle publicatie in vakblad Experimental Gerontology onderstreept de potentie van de HEROES-thuistraining, waarin een virtuele avatar als interactieve trainer fungeert en patiënten op eigen tempo kunnen oefenen.

Onderzoeksdeelnemer Harold ervoer het spel als laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. In een interview met Klimmendaal – een van de deelnemende revalidatiecentra – vertelt hij:  “Het was leuk en uitdagend om te doen en het spel is ingenieus gemaakt. (…) Je hebt alleen ruimte nodig achter je scherm en dat scherm moet compatibel zijn met het spel. Het grote voordeel van thuistraining is dat je het kan doen wanneer je wilt. Voor mij was reizen naar een oefenlocatie geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat dit voor andere patiënten wel zo is. Dan lost thuistraining dit op.”

Promotieonderzoek met gaming - HEROES Balanstraining
Foto: Emma Lloyd | uTwente

​Bij 8D ondersteunen we onderzoekers bij het integreren van een designaanpak in hun werk, van projectontwerp tot creatieve productontwikkeling en procesbegeleiding. Deze participatieve methodieken helpen complexe, mensgerichte vraagstukken op te lossen en verankeren onderzoeksresultaten duurzaam in de samenleving.

Wil je bijdragen aan het onderzoek? Het onderzoek rondom HEROES is nog gaande. Alle informatie is te vinden via de website deze pagina van RadboudUMC.

Abonneer je op onze nieuwsbrief