Games in wetenschappelijk onderzoek
Hoe werkt het?
8D Games ontwikkelt serious games en gamifications in alle soorten en maten. Alles van bordspellen tot virtual reality ervaringen, we hebben de grafische en technische expertise binnen ons team. De echte uitdaging? Precies de juiste tool ontwerpen die het onderzoek vereist.

Vragen? Of op zoek naar advies?
Bel 058 843 57 57
Mail johan@8d-games.nl
Johan is klaar om je te helpen!
Laat je probleemstelling achter!
Zit jij met een probleemstelling? Laat hem hier achter en maak kans op een gratis probleemstorm waarbij wij jou gaan helpen met het verhelderen van dit probleem!
"*" geeft vereiste velden aan
Games in wetenschappelijk onderzoek
Waarom is het zo’n goede combi
Vergaren van data
Waarom zijn digitale middelen zoals games zo geschikt als onderzoeks-instrument? Dat heeft allereerst te maken met het genereren van data. Een game kan allerlei gegevens verzamelen over de speler en zo waardevolle input opleveren voor jouw onderzoek. Als technische partner zorgen wij ervoor dat de data veilig met onderzoekers en behandelaars kan worden gedeeld.


Het proces als onderzoeksinstrument
Het ontwikkelen van een serious game is een heel sociaal en onderzoeksgericht proces. Daarom wordt het proces van game-ontwikkeling vaak ingezet de doelgroep beter te begrijpen en zo tot betere oplossingen te komen. Co-creatie, design thinking en iteratief werken staan hierin centraal. Methodieken die vaak naadloos aansluiten bij de doelen van kwalitatief onderzoek.
MCL Revalidatie Game
Gamen voor sneller herstel na IC-opname
Herstel na een opname op de Intensive Care duurt vaak maanden en soms zelfs jaren. Hoe kan dit revalidatietraject zo prettig en effectief mogelijk ingevuld worden en welke rol kan techniek en gaming hierin vervullen? Die vraag stond centraal in het promotietraject van onderzoeker Lise Beumeler. In 2023 rondde zij haar onderzoek voor het Medisch Centrum Leeuwarden en RuG Campus Fryslân succesvol af, met landelijke aandacht voor de resultaten. Tijdens het onderzoekstraject was 8D Games technisch partner. Met name collega Johan van der Meulen was nauw betrokken; hij mag zichzelf co-auteur noemen van Beumelers onlangs gepubliceerde proefschrift ‘I See You: unravelling pathways of recovery after critical illness.‘
Technieken zoals virtual reality en sensoren kunnen de zorg ontlasten en de therapietrouw verhogen, mits er vanaf het begin ontwikkeld wordt op basis van de behoeftes en mogelijkheden van de doelgroep. Daar is tijdens dit onderzoekstraject vanaf het begin veel aandacht voor geweest. Bijvoorbeeld door eerst allerlei verschillende soorten hardware en games te testen samen met zowel patiënten als medewerkers van de IC. Tegen de verwachting in bleek dat juist virtual reality de patiënten echt enthousiast maakte en – nog belangrijker – de aandacht effectief verlegde van ‘revalideren’ naar ‘spelen’.
De samenwerking resulteerde in een VR-prototype met infraroodsensoren die patiënten ondersteunt bij het revalidatieproces. Spelers werken in de game aan een puzzel en worden uitgedaagd steeds iets verder te reiken naar de ontbrekende stukjes. Daarbij maken ze precies de armbewegingen die bevorderlijk zijn voor het herstel.
“Tijdens het spelen waren de patiënten zich veel minder bewust van hun klachten, waardoor zij zich vrijer bewogen. Het verleggen van de focus biedt duidelijk mogelijkheden. In dit geval is de naam ‘serious gaming’ dus onjuist, het maakt de oefeningen juist minder serieus; haalt de angel eruit.”

Promovenda Rijksunversiteit Groningen (Campus Fryslân)

De Schaatsgame
balanstraining
In samenwerking met professor dr. Claudine Lamoth en PhD-student Mike Diest ontwikkelden we De Schaatsgame. Balanstraining op een speelse manier, waarbij de bewegingen van de oudere worden geregistreerd via de Kinect. Op basis van deze data kan de behandelaar de oefeningen steeds beter toespitsen op de patiënt.
Na afronding van het onderzoekstraject bleven we betrokken om mee te denken over manieren waarop het ontwikkelde product vermarkt kon worden. Samen met onderzoekers proberen we altijd te zorgen dat wetenschappelijke kennis zijn weg vindt naar het verbeteren van mensenlevens.

“Tijdens de studie viel ons op dat mensen het spel zelfs vaker speelden dan dat wij van hen vroegen.”

PhD Candidate Rijksuniversiteit Groningen

Het ontwerpproces als onderzoeksinstrument
Co-creatie en Design Thinking
Het designproces als onderzoeksinstrument:
Het ontwikkelen van een serious game is een heel sociaal proces. Onderzoek naar de doelgroep speelt hierin een belangrijke rol. Vaak levert dit waardevolle inzichten op die breder ingezet kunnen worden dan alleen in een (digitaal) eindproduct. Dat is mooi, want zo kunnen we een brug slaan tussen wetenschap, bedrijfsleven en toepassingen waar de eindgebruiker echt iets aan heeft.
De kracht van samen ontwerpen
Bij het ontwikkel- en designproces van een game is het nodig om heel goed naar de ervaringen van de eindgebruiker te luisteren. Wij doen dat aan de hand van co-creatie en design thinking. Methodieken die ook in de onderzoekswereld hun waarde hebben bewezen, maar vaak erg tijdrovend zijn. Wij willen samenwerking en kennisuitwisseling op dit vlak graag stimuleren, zodat de opgedane kennis verder reikt dan een enkele sector.

“Games kunnen dankzij hun ‘fun’ factor een heel mooi middel zijn om dan laagdrempelig de dialoog te starten en op die manier toch multidisciplinaire samenwerking te stimuleren. Als die games dan ook nog online gespeeld kunnen worden, worden ook nog de eventuele logistieke en organisationele barrières geslecht. Voor ons project was dat de perfecte combinatie.”

Assistent Professor

eZoon
inzicht in complexe dilemma’s
Voor de Universiteit Twente waren we technische partner in het onderzoekstraject eZoon, waarbinnen wij een serious game over complexe besluitvorming mochten ontwikkelen. In dit geval besluitvorming rondom zoönosen, de specialiteit van universitair docent Nienke-Beerlage de Jong en prof. dokter Lisette van Gemert.
De game maakt beweegredenen van allerlei verschillende actoren inzichtelijk. Dit levert waardevolle data op over oplossingsrichtingen voor dit complexe thema en verhoogt het onderlinge begrip tussen werkvelden die met een complex dilemma te maken hebben.
Na eZoon zijn wij technische partner gebleven bij diverse andere onderzoeksprojecten van de Universiteit Twente, zoals Tina’s Handenwereld.

Vragen? Of op zoek naar advies?
Bel 058 843 57 57
Mail johan@8d-games.nl
Johan is klaar om je te helpen!