Games in wetenschappelijk onderzoek

Hoe werkt het?

8D Games ontwikkelt serious games en gamifications in alle soorten en maten. Alles van bordspellen tot virtual reality ervaringen, we hebben de grafische en technische expertise binnen ons team. De echte uitdaging? Precies de juiste tool ontwerpen die het onderzoek vereist.

Vragen? Of op zoek naar advies?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan is klaar om je te helpen!

Laat je probleemstelling achter!

Zit jij met een probleemstelling? Laat hem hier achter en maak kans op een gratis probleemstorm waarbij wij jou gaan helpen met het verhelderen van dit probleem!

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Games in wetenschappelijk onderzoek

Waarom is het zo’n goede combi

Vergaren van data

Waarom zijn digitale middelen zoals games zo geschikt als onderzoeks-instrument? Dat heeft allereerst te maken met het genereren van data. Een game kan allerlei gegevens verzamelen over de speler en zo waardevolle input opleveren voor jouw onderzoek. Als technische partner zorgen wij ervoor dat de data veilig met onderzoekers en behandelaars kan worden gedeeld.

Het proces als onderzoeksinstrument

Het ontwikkelen van een serious game is een heel sociaal en onderzoeksgericht proces. Daarom wordt het proces van game-ontwikkeling vaak ingezet de doelgroep beter te begrijpen en zo tot betere oplossingen te komen. Co-creatie,  design thinking en iteratief werken staan hierin centraal. Methodieken die vaak naadloos aansluiten bij de doelen van kwalitatief onderzoek.

De Schaatsgame

balanstraining

In samenwerking met professor dr. Claudine Lamoth en PhD-student Mike Diest ontwikkelden we De Schaatsgame. Balanstraining op een speelse manier, waarbij de bewegingen van de oudere worden geregistreerd via de Kinect. Op basis van deze data kan de behandelaar de oefeningen steeds beter toespitsen op de patiënt.

Na afronding van het onderzoekstraject bleven we betrokken om mee te denken over manieren waarop het ontwikkelde product vermarkt kon worden. Samen met onderzoekers proberen we altijd te zorgen dat wetenschappelijke kennis zijn weg vindt naar het verbeteren van mensenlevens.

“During the study, we noticed that people played the game even more than they were asked to.“

Mike van Diest

PhD Candidate Rijksuniversiteit Groningen

“Thanks to their ‘fun’ factor, games can be a very nice way to start the dialogue in an accessible way and in this way stimulate multidisciplinary cooperation. If those games can also be played online, any logistical and organizational barriers will also be removed. For our project, that was the perfect combination.“

Dr. Nienke Beerlage-de Jong

Assistent Professor

eZoon

 inzicht in complexe dilemma’s

Voor de Universiteit Twente waren we technische partner in het onderzoekstraject eZoon, waarbinnen wij een serious game over complexe besluitvorming mochten ontwikkelen. In dit geval besluitvorming rondom zoönosen, de specialiteit van universitair docent Nienke-Beerlage de Jong en prof. dokter Lisette van Gemert.

De game maakt beweegredenen van allerlei verschillende actoren inzichtelijk. 
Dit levert waardevolle data op over oplossingsrichtingen voor dit complexe thema en verhoogt het onderlinge begrip tussen werkvelden die met een complex dilemma te maken hebben.

Na eZoon zijn wij technische partner gebleven bij diverse andere onderzoeksprojecten van de Universiteit Twente, zoals Tina’s Handenwereld.

Het ontwerpproces als onderzoeksinstrument

Co-creatie en Design Thinking

Het designproces als onderzoeksinstrument:

Het ontwikkelen van een serious game is een heel sociaal proces. Onderzoek naar de doelgroep speelt hierin een belangrijke rol. Vaak levert dit waardevolle inzichten op die breder ingezet kunnen worden dan alleen in een (digitaal) eindproduct. Dat is mooi, want zo kunnen we een brug slaan tussen wetenschap, bedrijfsleven en toepassingen waar de eindgebruiker echt iets aan heeft.

De kracht van samen ontwerpen

Bij het ontwikkel- en designproces van een game is het nodig om heel goed naar de ervaringen van de eindgebruiker te luisteren. Wij doen dat aan de hand van co-creatie en design thinking. Methodieken die ook in de onderzoekswereld hun waarde hebben bewezen, maar vaak erg tijdrovend zijn. Wij willen samenwerking en kennisuitwisseling op dit vlak graag stimuleren, zodat de opgedane kennis verder reikt dan een enkele sector.

MCL Revalidatie Game

Gamen voor sneller herstel na IC-opname

Herstel na een opname op de Intensive Care duurt vaak maanden en soms zelfs jaren. Hoe kan dit revalidatietraject zo prettig en effectief mogelijk ingevuld worden en welke rol kan techniek en gaming hierin vervullen? Dat onderzoeken wij momenteel samen met Lise Beumeler, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Wij ondersteunen haar met hardware, demo’s en technisch advies tijdens haar zorginnovatie-onderzoek.

 

Technieken zoals virtual reality en sensoren kunnen de zorg ontlasten en de therapietrouw verhogen, mits er vanaf het begin ontwikkeld wordt op basis van de behoeftes en mogelijkheden van de doelgroep. Heel plat gezegd: als buitenstaanders kunnen wij wel vinden dat virtual reality supercool is en er daarom een VR-oplossing moet komen – maar wat als de herstellende ic-patiënt zo’n bril juist helemaal niet verdraagt? Daarom zijn wij samen met Lise veel gaan testen met herstellende patiënten in het Medisch Centrum Leeuwarden. De ontwikkeling is nog in volle gang.

Test sessie bij MCL Leeuwarden

“While playing the games, the patients were much less aware of their complaints, so they moved more freely. Shifting the focus clearly offers opportunities. In this case, the name ‘serious gaming’ is incorrect: it makes the exercises less serious and takes the sting out of it.“

Lise Beumeler

Promovenda Rijksunversiteit Groningen (Campus Fryslân)

Vragen? Of op zoek naar advies?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan is klaar om je te helpen!

Abonneer je op onze nieuwsbrief