In de wijk Pittelo (Assen) was 8D ontwerppartner binnen een citizen science-project, waarin inwoners – samen met onderzoekers van NHL Stenden – op zoek gingen naar manieren om ontmoetingen in de publieke ruimte te stimuleren. Via een participatief co-creatieproces ontwikkelden we drie concrete interventieconcepten, gebaseerd op de wensen van bewoners. Het resultaat: een stevig fundament voor sociale verbinding in de buurt.

Bijzonderheden

1
Citizen science met designcomponent
2
Samenwerking met het Lectoraat Zorginnovatie
3
Focus op ontmoeten, spelen en bewegen

Citizen science voor meer verbinding

Veel gemeenten streven naar een verbonden samenleving waarin inwoners zich minder eenzaam voelen. Sociale ontmoeting – zeker in de buitenruimte – draagt hier sterk aan bij. Gemeente Assen maakt serieus werk van deze ambitie met het project I2I (spreek uit: Eye to Eye), waarbij ontmoeting, spel en beweging centraal staan.

In dit kader kreeg 8D de opdracht om via een citizen science-benadering in kaart te brengen waar de echte behoeften van inwoners liggen. Wat verstaan zij onder ontmoeting in hun eigen leefomgeving? In samenwerking met het Lectoraat Zorginnovatie van NHL Stenden startten we een participatief onderzoek met als doel duurzame oplossingen te ontwikkelen.

Onderzoeksopzet

De gekozen aanpak was gebaseerd op de Double Diamond-methodologie, die aansluit bij de principes van citizen science: inclusieve participatie, samenwerking met wetenschappers en gezamenlijke kennisontwikkeling. Twee hoofdvragen stonden centraal: ontwerpen we het juiste, en ontwerpen we het op de juiste manier?

De wijk Pittelo werd gekozen op basis van eerdere stakeholderanalyses en data over eenzaamheid in Assen. De doelgroep: bewoners tussen de 45 en 55 jaar. De opdracht: ontwerp drie interventies die ontmoeting, spel en beweging in de wijk bevorderen.

De kern van citizen science: bewoners als medeonderzoekers

Het hart van dit citizen science-project werd gevormd door een reeks co-creatiesessies waarin bewoners actief deelnamen aan het onderzoeks- én ontwerpproces. Niet alleen als respondenten, maar als medeonderzoekers en co-creators. De werkvormen en materialen – zoals plattegronden waarop mensen zelf konden intekenen – maakten het mogelijk om diverse perspectieven te verzamelen, ook van bewoners die zich doorgaans minder snel uitspreken.

In drie sessies en twee open dagen haalden we ideeën op, ontwikkelden we concepten en verzamelden we feedback. Deze interactieve aanpak is een schoolvoorbeeld van public engagement binnen citizen science: gericht op wederzijdse dialoog in plaats van eenrichtingscommunicatie.

Resultaten en concepten

Uit de sessies bleek dat bewoners veel waarde hechten aan culturele en historische elementen in hun wijk. Ook zagen zij kansen om bestaande wandelroutes als basis te gebruiken voor ontmoeting. Alle concepten werden visueel uitgewerkt via praatplaten en posters, zodat feedback geven voor iedereen toegankelijk was. Tijdens een open dag werden ze gepresenteerd aan de buurt. De populairste uitkomst? Een urban art-route rond graffiti, die de wijk via kunst verbindt.

In samenwerking met NHL Stenden zijn alle sessies en inzichten vastgelegd in een uitgebreid onderzoeksrapport. Hierin worden aanbevelingen gedaan waarmee de Gemeente Assen verder kan bouwen aan een verbonden wijk.

Door in te zetten op citizen science en co-creatief ontwerpen, ontstond niet alleen draagvlak onder bewoners, maar werd ook relevante kennis verzameld die direct toepasbaar is in het beleid. Dit project bewijst hoe wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke behoeften samen kunnen komen – in de praktijk, voor én met de samenleving.

8D zet kennis van design in om mensgerichte, complexe vraagstukken te beantwoorden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe partners die samen willen bouwen aan een onderzoeksproject, bijvoorbeeld binnen een Europees consortium.

Onderzoek midden in de maatschappij

​Bij 8D ondersteunen we onderzoekers bij het integreren van een designaanpak in hun werk, van projectontwerp tot creatieve productontwikkeling en procesbegeleiding. Deze participatieve methodieken helpen complexe, mensgerichte vraagstukken op te lossen en verankeren onderzoeksresultaten duurzaam in de samenleving.

In gesprek over design voor research?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Neem contact op met Johan

Abonneer je op onze nieuwsbrief