Voor een succesvolle implementatie van onderzoeksresultaten is een perfecte balans nodig tussen gebruiker, de vorm van de interventie en de context waarin deze zal worden gebruikt. Wanneer al deze elementen goed op elkaar zijn afgestemd, belanden onderzoeksresultaten daar waar ze écht een verschil maken: midden in de maatschappij. Zeker in sectoren zoals de zorg kunnen nieuwe tools, methoden en wetenschappelijke inzichten een enorme positieve impact hebben. Bij 8D geloven we dat design de “lijm” is die nodig is om de verbinding tussen theorie en praktijk te versterken.

Design staat nooit op zichzelf. Effectief design vereist een diep begrip van de context waarin een product wordt gebruikt en de personen die met de interventie zullen werken. Daarom zijn ontwerpers notoire ‘kritische-vragen-stellers’. Vragen die, zoals we nu weten, heel belangrijk zijn voor de levensvatbaarheid van de innovatie. Denk aan zaken als: “Hoe ziet de doelgroep dit voor zich?” en “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het resultaat duurzaam ingebed raakt in hun dagelijkse werk?”

Wanneer je een designpartner betrekt bij je onderzoeks- of innovatieproject, kun je erop vertrouwen dat aannames, prototypes en tussenproducten grondig worden getoetst aan de praktische realiteit van de doelgroepen. Ontwerpers leven vaak volgens het motto fail fast to learn fast – hoe sneller we fouten maken, hoe sneller we inzichten opdoen. Daarbij hanteren we een pragmatische aanpak: soms gaan onze ontwerpers met een kofferbak vol laptops, VR-brillen en bordspellen naar het ziekenhuis om te ontdekken wat aanslaat bij zorgprofessionals; andere keren gebruiken we eenvoudige kartonnen prototypes om de werking van een gedragsinterventie te evalueren. Elke feedback, positief of negatief, zien we als een waardevolle stap vooruit. Door snel te experimenteren en te testen, vermijden we onnodige complexiteit en co-creëren we oplossingen die nauw aansluiten bij de behoeften van de beoogde eindgebruikers.

De design-gedreven, participatieve aanpak wint terrein binnen innovatie en onderzoek. Hoewel er al uitstekende voorbeelden zijn van de impact ervan, blijft er altijd ruimte om verder te groeien. Deze openheid voor verbetering is inherent aan ons vakgebied en weerspiegelt de nieuwsgierigheid van de professionals die erin werken. Zo zien we soms nog steeds dat initiatieven zich te vroeg vastleggen op een specifieke vorm (bijv. “het moet VR zijn, want dat staat in de subsidieaanvraag”) en ondanks goede intenties onvoldoende capaciteit hebben voor langdurige implementatie en integratie.

Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn we naast onze rol als ontwikkelpartner steeds actiever geworden in zowel de eerste planningsfase als de follow-upfase. Concreet vertaalt zich dit naar: wij schrijven regelmatig mee aan onderzoeksaanvragen en werken mee aan onderzoeksontwerpen en we zijn indien gewenst verantwoordelijk voor de implementatie, disseminatie en borging van de interventie die binnen het traject wordt ontwikkeld.


dr. Nienke Beerlage-de Jong over 8D in het onderzoeksprogramma eZoon
(Universiteit Twente)

We zijn ervan overtuigd dat we met de juiste partners ontzettend veel onbenut (theoretisch) potentieel kunnen omzetten naar creatieve interventies die doen wat ze moeten doen in de echte wereld, voor echte mensen.

Is dit een ambitie die je met ons deelt? We breiden ons netwerk graag uit met mensen die onderzoek en innovatie op dezelfde manier benaderen, of er nu een directe aanleiding is voor een samenwerking of niet. Wie weet kunnen we samen optrekken voor een positieve verandering. We zijn goed bereikbaar via mail, maar volg ook zeker 8D’ers Johan (specialisatie: design thinking en IT-advies) en Maarten (specialisatie: gedragsinterventies en psychologie) op Linkedin. Zij posten regelmatig over lopende projecten en nieuwe inzichten. 


Abonneer je op onze nieuwsbrief