Onze kennisbank

Prototype ‘Lifestyle Challenge’ opgeleverd

GGz Centraal en 8D Games hebben samen met jongeren en zorgprofessionals een prototype ontwikkeld voor de ‘Lifestyle Challenge’, een interactief spel dat jongeren met psychiatrische problemen helpt bij het aanleren en behouden van een gezonde levensstijl. Het doel is om persoonlijke doelen te stellen, voortgang bij te houden en successen te vieren, terwijl het sociale aspect ook wordt benadrukt, waarbij jongeren uitdagingen met groepsgenoten kunnen delen.

Lees blog

Lees meer blogs

Prototype ‘Lifestyle Challenge’ opgeleverd

GGz Centraal en 8D Games hebben samen met jongeren en zorgprofessionals een prototype ontwikkeld voor de ‘Lifestyle Challenge’, een interactief spel dat jongeren met psychiatrische problemen helpt bij het aanleren en behouden van een gezonde levensstijl. Het doel is om persoonlijke doelen te stellen, voortgang bij te houden en successen te vieren, terwijl het sociale aspect ook wordt benadrukt, waarbij jongeren uitdagingen met groepsgenoten kunnen delen.

Kijkje achter de schermen: Game over Ondersteunde Communicatie

Ontdek de game over Ondersteunde Communicatie! Na lang onderzoek is deze game, ontwikkeld door 8D Games in samenwerking met Deelkracht, bijna klaar. Vanaf najaar 2023 gratis beschikbaar op de website van Deelkracht. Een innovatieve stap naar een inclusieve samenleving voor mensen met zintuiglijke en communicatieve beperkingen. Ontdek het ontwikkelproces en wat je kunt verwachten!

Spelenderwijs oefenen met spreken en lezen

Het Centre for Language and Speech Technology van de Radboud Universiteit Nijmegen en het gamebedrijf 8D Games hebben samen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van spraaktechnologie binnen games die de lees- en spreekvaardigheid bevorderen. Tijdens het traject werd het spelconcept en functioneel prototype DigiJuf ontwikkeld, dat in verschillende stadia werd getoetst aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Wereldwijde interesse voor bordspel AI+Hospital 

AI+Hospital brengt zorgprofessionals met elkaar in gesprek over de inzet van artificial intelligence (AI) in het ziekenhuis. Het afgelopen jaar hebben ruim tweehonderd zorgprofessionals uit twintig landen het spel gespeeld – en blijkt de impact veel verder te reiken dan de muren van het UMCG, dat het spel in eerste instantie in een kleine oplage liet drukken.

Hoe games met sensoren onderzoek kunnen ondersteunen

In dit artikel bespreken we twee soorten games met sensoren die al worden ingezet voor onderzoeksdoeleinden die uiteindelijk de zorg verbeteren: games met spraaktechnologie en revalidatiegames.

Inkijkje in de gamingindustrie voor 220 Friese scholieren

8D Games verzorgde in samenwerking met JINC en DigiFonds Noord een half jaar lang de workshop ‘Programmeur in de Klas’. Ruim 220 scholieren tussen de 8 en 14 jaar maakten via deze weg kennis met programmeren en in het bijzonder het maken van serious games.

Cognitieve vaardigheden van kinderen met CMB in kaart met behulp van spel

Stichting Milo, OOK-OC! en 8D Games werken samen aan de ontwikkeling van een game die orthopedagogen, psychologen en behandelaars helpt om de cognitieve vaardigheden en mogelijkheden van kinderen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) in kaart te brengen. Kinderen met CMB spreken niet of nauwelijks en hebben naast spraaktaalproblemen vaak een combinatie van een verstandelijke, zintuiglijke en/of motorische beperking.

Educatieve game Shkorey gelanceerd 

Op het Friesland College is op 16 februari de educatieve game Shkorey gelanceerd. Het spel biedt Eritrese jongeren informatie over relaties, seksualiteit en geboortezorg in Nederland. 8D Games – verantwoordelijk voor het gameconcept en de technische realisatie – zette tijdens de lancering enthousiaste jongeren aan de slag met de game.

Lancering educatieve game ‘Shkorey’

Werkzaam in de (geboorte)zorg en benieuwd wat de educatieve game Shkorey voor jou kan betekenen? Kom op 16 februari naar het Friesland College voor de lokale lancering van de game!…

Extra exemplaren en gebruikerscursus voor bordspel ‘Om Tafel’

Vanwege de aanzienlijke interesse vanuit het agrarisch onderwijs, heeft Hogeschool Van Hall Larenstein besloten om extra exemplaren van het bordspel ‘Om Tafel’ te produceren en hier ook een gebruikscursus aan te koppelen. Op donderdag 1 december gingen de eerste cursisten aan de slag met het spel.

Samenwerking met GGz Centraal van start

Kan een serious game tieners met een psychiatrische aandoening helpen bij het aanleren en behouden van een gezonde leefstijl? Om deze vraag draait de Lifestyle Challenge, het innovatietraject met GGz Centraal waar wij de komende tijd aan werken. In co-creatie met zorgprofessionals en jongeren tussen de 14 en 18 jaar ontwikkelen we een prototype voor een game over het bereiken van een gezonde leefstijl.

Serious game over autisme en werk

Hoe kun je als werkgever of leidinggevende bijdragen aan een betere inclusie van mensen met autisme op de arbeidsmarkt? Om die vraag draait het Europese project ASES. Binnen het consortium ontwikkelen wij een game die leidinggevenden leert hoe zij tijdens een sollicitatiegesprek rekening kunnen houden met ASS.

TechTalk #2: Software Engineer Sietse Hoekstra

Software Engineer Sietse Hoekstra vertelt over de toepassing van geodata in games, met als voorbeeld de edugame The Lost Collection. Wat zijn de mogelijkheden van deze combinatie?

Workshop ‘Programmeur in de klas’ bijna van start!

Vanaf oktober verzorgen medewerkers van 8D Games workshops over programmeren voor schoolklassen. De workshopreeks heet ‘Programmeur in de Klas’ en is speciaal ontwikkeld voor kinderen in groep 7-8 en klas 1-2 van het voortgezet onderwijs. Docenten in Noord-Nederland kunnen hun klas vanaf vandaag opgeven om mee te doen.

Samenwerking met toonaangevende Ghanese gamestudio

Cross-continentaal een game ontwikkelen: hoe gaat dat en wat valt er van elkaar te leren? Daarover spreken we met Giel Hekkert en Eyram Tawia. Zij werken momenteel aan Shkorey, een informatieve game over seksuele gezondheid, zwangerschap en geboortezorg.

TechTalk #1: PhD-onderzoeker Lise Beumeler

Wie zijn toch die mensen die bruggen bouwen tussen wetenschap, techniek en maatschappelijke vraagstukken? Daarover voelen we de komende tijd een aantal samenwerkingspartners aan de tand. Lise Beumeler – PhD-onderzoeker aan RuG Campus Fryslân – bijt het spits af.

8D Games nieuwe partner van JINC

Ieder kind heeft talent. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en minder rolmodellen. JINC strijdt voor een maatschappij waarin ieder kind kansen krijgt en je achtergrond niet je toekomst bepaalt…

Succesvol brainstormen: 5 dingen om aan te denken vóórdat je een datum prikt

Succesvol brainstormen, hoe pak je dat aan? Zoek online een antwoord op die vraag en je stuit op eindeloos veel manieren om de creativiteit van deelnemers aan te wakkeren. Inspirerend…

Voorbeelden serious gaming in het onderwijs

Serious gaming is altijd in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor onderzoek naar de effectiviteit van verschillende soorten games in verschillende sectoren. In deze blog delen wij onze ervaring met het ontwikkelen…

3. Zelfdeterminatietheorie: Verbondenheid

Het laatste onderdeel van de drie motivators (vorige twee: competentie & autonomie) uit de zelfdeterminatie theorie is verbondenheid. Hierbij wordt er verlangd naar een betekenisvolle band met mensen of karakters….

2. Zelfdeterminatietheorie: autonomie

Alles overziend bestaat de zelfdeterminatietheorie uit drie ‘motivators’: competentie, autonomie en verbondenheid (1). In chronologische volgorde van hoe de artikelen geschreven zijn gaat dit artikel over de tweede motivator, namelijk…

1. Zelfdeterminatietheorie: competentie

Veel mensen hebben de neiging om de taken die ze uitvoeren goed te willen doen. Competentie in de zelfdeterminatietheorie (ZDT) betekent dat je het gevoel krijgt dat je de taak…

Beter handen wassen met een serious game

In de coronatijd een nieuwe teamlid verwelkomen, ook bij 8D Games hebben we ermee te maken. Via videochat spreek ik met Carmen de Weerd, afstudeerder Experience Design aan de Hogeschool…

Waarom spelen mensen games?

Wat de zelfdeterminatietheorie ons kan leren over motivatie en gedrag Wat zorgt ervoor dat je een televisieserie maar blijft kijken, aflevering na aflevering? Waarom kopen we massaal wc-papier als er…

Gamen en bewegen, een gouden combi

Als kind was ik op het vlak van sport en bewegen niet vooruit te branden. Ik zat dan misschien op waterpolo, maar daar kwam ik – eerlijk is eerlijk –…

Voorbeelden van serious gaming in de zorg

Wie in de zorg werkt, zal de term ‘serious gaming’ de afgelopen jaren vast wel eens zijn tegengekomen. Ik kan me voorstellen dat je niet direct een beeld had bij…

Bewegingsregistratie met de Vicon Nexus

Onze Lead Software Engineer Sietse Hoekstra zit al een tijdje verstopt tussen een indrukwekkende hoeveelheid camera’s van het merk Vicon, top-of-the-bill apparatuur waarmee bewegingen supernauwkeurig geregistreerd kunnen worden. De Vicon…

Spelletjes op afstand voor ouderen

Beweging en contact: het zijn twee dingen die belangrijk zijn om mentaal en fysiek fit te blijven tijdens de coronacrisis. Veel mensen sporten momenteel thuis, doen wat vaker spelletjes met…

Serious games maken met de doelgroep

Een serious game, de naam zegt het al, is een combinatie van twee werelden. De gamewereld ontmoet een doelgroep in de zorg, het onderwijs of bijvoorbeeld het bedrijfsleven. In veel…

Serious game over digitale privacy: de Data Detox Game!

Vandaag start de Week van de Mediawijsheid, een landelijke campagneweek die aandacht vraagt voor het belang van bewust mediagebruik. Hoe ga je bijvoorbeeld op een verstandige manier om met je…

Brainstormen op afstand: tips & tricks

Vergaderen via Zoom of Skype, daar zijn we inmiddels allemaal aan gewend. Maar hoe organiseer je nou op een effectieve manier een creatieve brainstorm op afstand? Dat moesten we de…

Misverstanden rondom serious gaming

Professionals in de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven zien steeds vaker de potentie van spel als middel om te ontwikkelen en veranderen. Toch zijn er ook nog veel misverstanden…

Een teambuilding spel maken: hier moet je op letten

Een teambuilding spel testen of maken: daar kun je vrijwel al onze teamleden voor wakker maken. Zo hebben we intern de gewoonte om nieuwe stagelopers te verwelkomen met een reeks…

Gebarentaal leren met een serious game

Vandaag is het World Hearing Day, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het thema van dit jaar: laat je niet beperken door gehoorverlies! Hoe kun je er als familie of vriend/vriendin…

Voorbeelden van serious games

Veel mensen weten van het bestaan van serious gaming, maar vinden het lastig om een beeld vormen van concrete voorbeelden van serious games. Dat is ook te begrijpen, aangezien serious…

8D Games is partner van de Food Boost Challenge 2022!

Vandaag gaat de Food Boost Challenge van start, een initiatief van Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes, Foodvalley NL en De Haagse Hogeschool. Het doel: jongeren tussen 12 en…

Vrouw in de gamingindustrie: hoe is dat?

‘Laat je niet afschrikken door een teampagina waarop alleen maar mannen te zien zijn’ Er is een lichte stijging te zien in het aantal vrouwen dat werkzaam is in de…

Taaltechnologieproject ‘Digi Juf’ met Radboud Universiteit

Mooi nieuws, precies in de Week van Lezen en Schrijven: 8D Games gaat samen met het Centre for Language and Speech Technology (CLST) van de Radboud Universiteit de ‘Digi Juf’…

Jong en oud samen aan de slag met virtual reality

Op donderdag 10 maart trapten Stichting Sociaal Goud en 8D Games bij Miks Welzijn in Joure het project Jong en Oud in Beweging met Virtual Reality af. Studenten gingen samen…

Educatief bordspel ‘Om Tafel’

Spelenderwijs in gesprek over bedrijfsopvolging Het bordspel ‘Om Tafel’ is gelanceerd! Met deze serious game krijgen (vaak jonge) bedrijfsopvolgers in de agrarische sector een beter beeld van wat er allemaal…

DigiTales: ontdek erfgoed spelenderwijs

Het is zover: de eerste speelbare versie van de ‘DigiTales’ verhalenbibliotheek is beschikbaar via de Apple App Store en Google Play Store! Al lezend, luisterend en spelend brengt DigiTales kinderen tussen de 6 en 12…

Op zoek naar gedragsverandering?

Begin met ons creatieve starttraject. Samen met jou, de doelgroep en alle andere betrokkenen leggen we een stevige fundering onder je serious game of gamification. Meer draagkracht, minder risico’s tijdens het ontwikkelproces.

Vertel ons je probleem

(en niet de oplossing)

Wil je op een innovatieve manier een probleem oplossen, maar heb je nog geen idee hoe? Yes! Helemaal goed. Dat geeft ons namelijk de kans om vanaf het begin mee te denken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Kost niks, maakt een heleboel duidelijk!


Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan denkt graag mee!

Abonneer je op onze nieuwsbrief