Webinar | Healthcare, Research and Serious Gaming
Interested in the possibilities of serious gaming in healthcare and research, and want to know more about the process of doing PhD research in this field? On July 5, 2023,…
Op vrijdag 18 oktober organiseert de Aletta Jacobs School of Public Health in Groningen de ‘Aletta Dive’, een evenement dat wetenschap en praktijk samenbrengt om concrete maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Johan van der Meulen – innovatiedirecteur bij 8D – is uitgenodigd als gastspreker en onderdeel van het programmateam. Tijdens de Dive zal hij lessen uit tien jaar innoveren voor de zorg delen, met speciale aandacht voor de waarde van design thinking en participatief actieonderzoek.
Aletta Dive is een initiatief van de Aletta School of Public Health, dit keer in nauwe samenwerking met de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology en AI. De organisatie wil door middel van technologie een significante positieve impact hebben op de (kwaliteit van) levens van kwetsbare groepen in Noord-Nederland. De Dive fungeert als katalysator voor deze ambitie. Tijdens het evenement worden discussie en samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en praktijkprofessionals gestimuleerd.
Het programma bestaat uit inspirerende lezingen, break-out sessies, een panelgesprek en informatie over funding. Naast Johan van der Meulen zijn onder andere Lieke Brons, Jenny van Doorn, Gloria Araiza Illan, Simone Meertens, Job van ’t Veer, Lysbeth Jongbloed, Esther Metting, Madelon van Oostrom, Raffaela Carloni, Jana Holthower en Kay de Lange aanwezig als sprekers. Zij zullen inzichten en ervaringen delen over onder andere (sociale) robots, het stimuleren van het gebruik van digitale hulpmiddelen, het ondersteunen van zorgprofessionals en design thinking for impact – de user journey. De voertaal is een mix van Nederlands en Engels. Gastheer van de dag is Jetse Goris.
Aletta Talks #1 Digitale innovatie in de zorg (Podcast)
Job van ’t Veer (Lector Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn bij NHL Stenden) en Johan van der Meulen (Innovatiedirecteur bij 8D) bespreken waarom de zorg steeds digitaler wordt, wat voor soorten digitale zorg we gebruiken in Nederland en waarom er eigenlijk zo veel mis gaat in de innovatie van de zorg.
Interview: “Wat beweegt mensen om technologie te gebruiken?”
Prof. dr. Claudine Lamoth is UMCG-hoogleraar bewegingsanalyse, slimme technologie en veroudering. In een interessant achtergrondinterview met de Aletta Jacobs School of Public Health geeft zij haar visie op het succesvol inzetten van technologie. 8D werkte reeds in 2014 samen met professor Lamoth aan het project de Schaatsgame. Momenteel leidt zij het NWO-gefinancierde onderzoeksproject Healthy Living as a Service.
Lamoth over de toegevoegde waarde van kwalitatieve analyses en het onderzoeken van waarden, normen en attitudes: “Het is tijdrovend onderzoek en het duurt lang voor het publicaties oplevert. Maar het is wél de manier om met eindgebruikers in contact te komen. Vaak verzuchten onderzoekers dat ze mensen niet kunnen bereiken,” aldus de hoogleraar. “We hebben de neiging om dat bij de ander te leggen. Maar de vraag is of we zelf genoeg investeren. Het is beter om de verantwoordelijkheid bij onszelf te leggen. Je moet dan wel achter je bureau vandaan, richting de eindgebruiker en vertrouwen kweken.”
De co-creatieve, interdisciplinaire benadering van deze Dive kunnen wij vanuit 8D alleen maar toejuichen. ‘Samen maken’ heeft zich voor ons de afgelopen tien jaar bewezen als krachtig middel om attitudes te onderzoeken, ervaringen in kaart te brengen en de borging van projectresultaten te verbeteren. Dat de ‘design-mindset’ steeds verder doordringt in het onderzoeksveld doet ons deugt en sterkt ons in onze bedrijfsvisie voor de komende tien jaar.
We hopen jullie te zien op 18 oktober!
Aletta Dive: “Samen sterker: Technologie als bondgenoot voor een gezonder leven voor kwetsbare individuen”
Datum: vrijdag 18-10-2024
Tijd: 10:00 – 16:00
Locatie: Het Groot Handelshuis, Grote Markt 21, Groningen
Interested in the possibilities of serious gaming in healthcare and research, and want to know more about the process of doing PhD research in this field? On July 5, 2023,…
Serious game als onderzoeksinstrument Games als methode Serious games kunnen op heel veel verschillende manieren – en op heel veel verschillende momenten – bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Denk aan het…
Serious games voor de zorg maken hun opmars. Maar heb je zelf nog nooit zo’n game gebruikt, dan blijft het hele idee toch wat abstract. Wat voor meerwaarde hebben games voor de zorg en welke concrete voorbeelden zijn er al? Laat je inspireren door cases uit ons portfolio.