Webinar | Healthcare, Research and Serious Gaming
Interested in the possibilities of serious gaming in healthcare and research, and want to know more about the process of doing PhD research in this field? On July 5, 2023,…
Op 18 oktober 2024 vond de afsluitende conferentie van het GRACING-project plaats in Harghita County, Roemenië. Vanuit team 8D waren designer Bas Altenburg en accountmanager Sven Snoek aanwezig om onze kennis en ervaringen op het gebied van design thinking en game-based benaderingen te delen. Het doel: erfgoedprofessionals ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame en speelse benaderingen van erfgoedbehoud. Tijdens de conferentie werden vijf pilotprojecten gepresenteerd die laten zien hoe de best practices en de e-learningmodule, waaraan wij hebben meegeschreven, door lokale erfgoedprofessionals in de praktijk zijn gebracht.
Het GRACING-project, een initiatief van Spektrum Educational Center, heeft als doel erfgoedprofessionals te voorzien van nieuwe methodieken voor duurzaam erfgoedbeheer, interculturele dialoog en intergenerationele samenwerking. Als experts in gamification en design thinking is 8D betrokken geweest bij het schrijven van de ‘Good Practice Compendium of Sustainable Approaches to Cultural Heritage’. Deze gids bevat inspirerende voorbeelden die professionals helpen om erfgoed op innovatieve manieren te behouden en te presenteren.
Daarnaast werkten we mee aan een online educatieve module voor erfgoedprofessionals. Deze module richt zich specifiek op het vergroten van betrokkenheid bij cultureel erfgoed door middel van co-creatie en gamification, waarbij erfgoed interactief en toegankelijk wordt gemaakt voor de gemeenschap. Door deze leermiddelen te ontwikkelen, hopen we bij 8D bij te dragen aan een bredere toepassing van onze expertise in erfgoedbeheer.
De afsluitende conferentie stond in het teken van vijf pilotprojecten die elk op unieke wijze erfgoed speels en betekenisvol tot leven brachten:
Non recuso laborem – Het leven van bisschop Márton Áron: In Sândominic werd het leven van bisschop Márton Áron tot leven gebracht met een schattenjacht. Door QR-codes te scannen konden deelnemers meer ontdekken over zijn levensverhaal.
In de voetsporen van Generaal Gál Sándor: Dit project in Ciucsângeorgiu gaf bezoekers via quizzen en woordpuzzels inzicht in het leven van generaal Gál Sándor. Het combineerde historische educatie met interactieve elementen.
Leven in het Etnografisch Huis van Remetea: Dit project versterkte de activiteiten rond het Etnografisch Huis met korte filmwedstrijden, puzzels en QR-codes, die bezoekers inzicht gaven in traditionele ambachten zoals broodbakken.
Het “Csángórózsa”-kaartspel: In Lunca de Jos werd een bordspel ontworpen dat kinderen spelenderwijs kennis laat maken met de lokale volkscultuur. QR-codes leiden spelers naar de spelregels.
De route van melk in Frumoasa: Een wandelroute in Frumoasa neemt bezoekers mee op een speelse reis van melkproductie, van de boerderij naar de zuivelfabriek. De route biedt inzicht in zowel melkproductie als het lokale architecturale erfgoed.
Tijdens de conferentie waren Bas Altenburg (designer) en Sven Snoek (Accountmanager Europa) aanwezig om te zien hoe de lessen uit de online module zijn geïntegreerd in de lokale projecten. Daarnaast gaf Bas een lezing over design thinking en game-based benaderingen in erfgoedprojecten, wat zelfs de interesse van de lokale media wekte. Bekijk op YouTube de videoregistratie van de conferentie over cultureel erfgoed.
Voor ons team was het inspirerend om te zien hoe de deelnemers de inzichten uit het GRACING-project nu al succesvol hebben toegepast in hun eigen erfgoedinitiatieven. Dit onderstreept voor ons de universele waarde van een belangrijke pijler binnen ons werk, namelijk dat je een mensgerichte en creatieve benadering nodig hebt voor innovatie en geslaagde sociale verandering. Heel erg bedankt voor de hartelijke ontvangst, jullie eindeloze gastvrijheid en de vele cadeaus, Spektrum Educational Center en Cultural Center of Harghita County!
Alle projectresultaten en de gratis e-learningmodule zijn beschikbaar via culturalheritageproject.eu. De gids met Good Practices behandelt onder andere de conclusies en inzichten die bij de Roemeense erfgoedprofessionals zijn ontstaan tijdens een studiereis naar Leeuwarden. Zij bezochten onder meer De Kanselarij, De Blokhuispoort, Museumhuis Van Eysinga, Keramiekmuseum Princessehof, het Fries Museum, Treasure Hunt Games, A Guide to Leeuwarden, De Miniaturenroute en natuurlijk ons kantoor, waar wij een workshop over design thinking en serious gaming verzorgden.
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie in het kader van het Erasmus+ Programma
Interested in the possibilities of serious gaming in healthcare and research, and want to know more about the process of doing PhD research in this field? On July 5, 2023,…
Serious game als onderzoeksinstrument Games als methode Serious games kunnen op heel veel verschillende manieren – en op heel veel verschillende momenten – bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Denk aan het…
Serious games voor de zorg maken hun opmars. Maar heb je zelf nog nooit zo’n game gebruikt, dan blijft het hele idee toch wat abstract. Wat voor meerwaarde hebben games voor de zorg en welke concrete voorbeelden zijn er al? Laat je inspireren door cases uit ons portfolio.