AI Hospital

Bordspel over AI in de zorg

Hoe kan AI de zorg verbeteren? En hoe zetten we AI in de zorg op een ethische manier in? Om deze vragen draait het educatieve bordspel AI+Hospital, onderdeel van het online curriculum AIProHealth. Het curriculum is al door zo’n 2250 mensen over de hele wereld gebruikt. Samen met initiator Data Science Center in Health (DASH) ontwikkelden we een bijpassend bordspel dat aanzienlijke interesse heeft opgewekt, zowel binnen als ver buiten de muren van het UMCG.

De kracht van AI+ Hospital


1
Omzetten van passieve kennis naar actieve toepassing in dagelijks werk
2
AI belichten vanuit diverse perspectieven – kwaliteit, ethiek, financieel, empathie
3
Zonder oordeel een eerlijk gesprek over angsten en aannames rondom AI voeren
Meer weten over bordspellen op maat?

Mail bas@8d-games.nl

Game designer Bas vertelt je meer over het proces

AI Hospital

Hoe zorgen we ervoor dat zorgverleners actief meedenken over de mogelijkheden van AI in de zorg?

AIProHealth (Practical Artificial Intelligence for Healthcare Professionals) is een groot internationaal consortium gefinancierd door een subsidie van EIT Health. Binnen het consortium ontwikkelen experts gezamenlijk een aanpasbare AI-leeromgeving met verschillende leermodules ontwikkelen. Eén zo’n module is de cursus ‘How Artificial Intelligence Can Support Healthcare’. Deze cursus is beschikbaar via FutureLearn.

Maar hoe zorg je er nu voor dat cursisten de kennis ook leren te vertalen naar de praktijk? En er actief over gaan nadenken met elkaar? Vanuit deze wensen ontstond het idee een fysieke component aan het curriculum toe te voegen. Een actieve werkvorm die het gesprek over AI in de zorg zou stimuleren en de kennis uit de cursus zou bestendigen. 8D Games was verantwoordelijk voor het concept en de realisatie van deze fysieke cursuscomponent.

Zo hebben we het aangepakt

Een serious game voor de zorg kan niet ontwikkeld worden zonder input van domeinexperts. Via een reeks brainstorms met experts zijn eerst vergezichten over het gebruik van AI In de zorg opgehaald. Vervolgens heeft DASH de ‘patient journeys’ – verschillende partientscenario’s waarin AI mogelijk een oplossing kan bieden – uitgewerkt. Deze verhaallijnen vormen de ruggengraat van het spel. De betrokkenheid van experts heeft ervoor gezorgd dat de spelinhoud accurraat is en ethische en juridische aspecten van gebruik van AI zijn meegewogen.

Zo werd het mogelijk om een inhoudelijke discussie over AI in de zorg te sturen met game mechanieken. Game designer Bas Altenburg koos er bijvoorbeeld voor om spelers via het game design een impliciete boodschap mee te geven: het gaat niet om het perfecte antwoord, maar om het aangaan van het gesprek. Deel je niets, dan krijg je nul punten. Deel je wel een idee –  ook al is het niet perfect – dan krijg je toch een punt. Altenburg: ‘Dat klinkt basaal, maar dit soort ingrepen werken heel goed en subtiel. Het doel van dit spel is discussie en kennisuitwisseling, dus dan beloon je spelersgedrag dat daarmee in lijn is.’

AI in de zorg
AI Hospital in gebruik

Deze power-up hebben we gerealiseerd

AI+ Hospital wordt veelvuldig ingezet op congressen, symposia en tijdens onderwijsactiviteiten. Projectleider Peter Van Ooijen (DASH) merkt op: “Het is het leukst als er een mix van mensen aan tafel zit, mensen met verschillende professies en kennisniveaus. Daar leeft de discussie heel erg van op.” 

Data scientist Eline Meijer – regelmatig spelbegeleider op deze evenementen – ziet dat mensen over het algemeen aangenaam verrast zijn door de vorm: “Het is leuk om te zien hoe mensen soms eerst wat sceptisch of onzeker zijn, maar na de eerste ronde helemaal losgaan. Het komt wel eens voor dat ze in discussie gaan met de spelleider omdat ze vinden dat hun keuze meer punten zou moeten opleveren! Of dat mensen na afloop van de speeltijd nog willen doorgaan, omdat ze te nieuwsgierig zijn naar hoe het afloopt met de fictieve patiënt. Dan weet je dat het doel bereikt is: AI in de zorg zal zeker in hun hoofd blijven rondzingen.” 

Hoewel het educatieve bordspel in eerste instantie bedoeld was als ‘afsluitend’ element van de cursus op FutureLearn, wordt AI+Hospital in de praktijk ook veel als losse activiteit ingezet. De populariteit van het spel op evenementen en congressen zorgt er anderzijds voor dat meer mensen de online cursus weten te vinden. Zo is het bordspel in feite ook een krachtig promotiemiddel voor de volledige cursus over AI in de zorg.

AI in de zorg - Bordspel

Ontdek hoe je de implementatie van serious games voor de zorg kunt verbeteren in ons whitepaper. Leer van experts en ontvang waardevolle inzichten en aanbevelingen voor effectieve zorgtechnologie-implementatie.

Abonneer je op onze nieuwsbrief