Hoe games met sensoren onderzoek kunnen ondersteunen
In dit artikel bespreken we twee soorten games met sensoren die al worden ingezet voor onderzoeksdoeleinden die uiteindelijk de zorg verbeteren: games met spraaktechnologie en revalidatiegames.
Een serious game, dat is toch altijd digitaal? Zeker niet! Ook een ‘ouderwets’ educatief bordspel of kaartspel leent zicht uitstekend voor het bereiken van een leerdoel of het aanmoedigen van een gedragsverandering. Zeker wanneer je een gesprek wilt aanzwengelen.
Onze zoektocht naar de perfecte spelvorm begint bij de spelers: de mensen die uiteindelijk baat moeten hebben bij de game die wij ontwikkelen. En dat is maar goed ook! Tussen alle technische vernieuwingsdrang zou je het namelijk haast vergeten: een ‘ouderwets’ bordspel of kaartspel is óók een mogelijkheid. Voor bepaalde doelen zelfs de beste optie!
Bord- en kaartspellen zijn heel effectief zijn wanneer:
– Er sociale interactie moet plaatsvinden over een lastig of complex onderwerp
– Het doel is begrip te creëren voor verschillende scenario’s en situaties
– De digitale vaardigheid van de beoogde spelers uiteenloopt of ontbreekt
Het grote voordeel van spelen? Verlies je het spel, dan begin je gewoon opnieuw. En moet jij een bepaalde rol vertolken, dan wordt je dat niet persoonlijk aangerekend – ook al ben je in het spel misschien de schurk. Dit gegeven passen we regelmatig toe bij educatieve bordspellen en kaartspellen die als doel hebben onderling begrip te verhogen of complexe materie inzichtelijk te maken.
Een educatief bordspel op maat is een goed hulpmiddel om complexe materie op een actieve, aansprekende manier te presenteren. Een voorbeeld uit ons portfolio is het spel ‘AI Hospital‘ dat wij ontwikkelden voor het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zorgprofessionals gaan via het spel met elkaar in gesprek over de toepassing van kunstmatige intelligentie in hun werkpraktijk. Enerzijds om hen op de werkvloer alert te maken op de mogelijkheden die AI biedt, anderzijds om de angst voor dit soort nieuwe technologie weg te nemen. Het spel is onderdeel van het curriculum AIProHealth: How Artificial Intelligence (AI) can support healthcare en wordt met veel plezier gespeeld tijdens evenementen voor zorgprofessionals.
Neem contact op met Maarten! Hij vertelt je graag meer.
In dit artikel bespreken we twee soorten games met sensoren die al worden ingezet voor onderzoeksdoeleinden die uiteindelijk de zorg verbeteren: games met spraaktechnologie en revalidatiegames.
8D Games verzorgde in samenwerking met JINC en DigiFonds Noord een half jaar lang de workshop ‘Programmeur in de Klas’. Ruim 220 scholieren tussen de 8 en 14 jaar maakten via deze weg kennis met programmeren en in het bijzonder het maken van serious games.
Stichting Milo, OOK-OC! en 8D Games werken samen aan de ontwikkeling van een game die orthopedagogen, psychologen en behandelaars helpt om de cognitieve vaardigheden en mogelijkheden van kinderen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) in kaart te brengen. Kinderen met CMB spreken niet of nauwelijks en hebben naast spraaktaalproblemen vaak een combinatie van een verstandelijke, zintuiglijke en/of motorische beperking.