Fryske taalgames

Hoe help je kinderen over de taaldrempel heen?

Samen met Provincie Fryslân en SFBO doen we – middels gaming en prototyping – onderzoek naar manieren om het gebruik van Fries bij jonge kinderen te stimuleren. Kinderen komen soms obstakels tegen bij het spreken van Fries, wat voor een taaldrempel zorgt. Ze hebben dan nog niet een grote woordenschat, of zijn gewend alleen met familie en volwassenen Fries te spreken. Het is soms nog lastig om over die drempel heen te stappen, maar in een creatieve en interactieve vorm wordt Fries leuk en laagdrempelig.

De kracht van deze samenwerking

1
Meer taalplezier door toepassing van gaming en storytelling
2
Pionieren op het vlak van minderheidstalen!
3
Onderzoeken en testen samen met de doelgroep
Taalles voor basisschoolkinderen

Taalactivatie met een serious game

Twee- of meertaligheid op school of thuis, dat lijkt soms nog best lastig voor kinderen en docenten. Friestalige kinderen spreken op school vaak geen Fries en Nederlandstalige kinderen worden niet veel uitgedaagd om Fries te leren. Hoe ouder je wordt, hoe hoger die drempel lijkt te worden. Daarom is het belangrijk om dit al op jonge leeftijd aan te pakken.

In het onderzoek en de prototypes die wij ontwikkelen nemen we kinderen mee in een vrolijk en interactief verhaal. Door in te spelen op hun belevingswereld hebben kinderen niet alleen plezier in het spel, maar vergroten ze ook hun woordenschat. Daarbij ligt de focus op plezier en is het niet erg als iets niet direct lukt. Bij een spel kun je immers gewoon opnieuw beginnen!

Zo hebben we het aangepakt

Voor de game ‘Fryske Bern’ hebben we met kinderen (4-5 jaar) van de Koningin Julianaschool in Kollum een eerste prototype getest in opdracht van SFBO. In het prototype maken de kinderen kennis met het personage Tsjonge, een Friestalige jonge leeuw op een onbewoond eiland. Tsjonge verstaat alleen Fries, dus om met hem te kunnen communiceren is het belangrijk om Fries te spreken!

 

De kinderen helpen Tsjonge bij het bakken van pannenkoeken door de juiste Friese woorden bij de verschillende plaatjes en ingrediënten te zoeken. Tsjonge wordt vertolkt door een Friese vrijwilliger, die via een digitale verbinding live interactie heeft met de kinderen. Op deze manier kunnen de kinderen op hun eigen tempo direct met Tsjonge praten en vragen stellen. Weet je even het juiste Friese woord niet? Klasgenootjes en de leerkracht (spelbegeleider) helpen maar al te graag in deze zoektocht. Zo kunnen zowel Fries- als Nederlandstalige kinderen meedoen!

Taalles voor kinderen met serious game

Lessen uit dit starttraject

Lees meer over serious games in het onderwijs

In de testfase van een starttraject zijn verschillende aspecten voor ons belangrijk: hoe reageren kinderen op de verhaallijn? Durven ze Fries te spreken en hebben ze plezier in de activiteit? Conclusie: de kinderen waren erg geïnteresseerd in Tsjonge en vonden de live interactie ontzettend leuk. Ze zwaaiden naar het scherm en stelden veel vragen: “Hoe oud ben jij?” Doordat de kinderen Tsjonge als een leeftijdsgenootje zagen, vonden ze het verhaal toch best spannend: hoe kan je nou helemaal alleen op reis gaan?

Door hun enthousiasme over het verhaal en de opdracht durfden alle kinderen Friese woorden uit te spreken. Ook de kinderen die thuis geen Fries spreken. Jonge kinderen pakken tweetaligheid namelijk heel makkelijk op, maar hebben daarvoor wel behoefte aan een omgeving die tweetaligheid ook stimuleert. Juist door op speelse wijze met elkaar de juiste woorden te vinden en te oefenen, wordt de drempel om Fries te spreken een stuk lager!

De komende tijd werken we samen met Provincie Friesland en SFBO verder aan een nieuwe interventie voor zeer jonge kinderen (2-4 jaar): Fryske Taalaktivaasje. Op naar nog meer taalbevordering!

taalles voor basisschoolkinderen
Testen op de Koningin Julianaschool in Kollum
taalles voor basisschoolkinderen met serious game Fryske Bern
Johan van der Meulen, Sytske de Boer, Maaike van der Ploeg en Jet van der Sluis





Meer weten over taalactivatie met een game?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan vertelt je graag meer!

Abonneer je op onze nieuwsbrief