Samenwerkingsspel voor gemeentemedewerkers

Voorbereiding op de Omgevingswet

Samenwerking en effectieve communicatie kunnen een organisatie maken of kraken. Dat weet ook de gemeente Groningen. Zij klopten bij 8D Games aan met een echte pioniersvraag: kan gaming de samenwerking en communicatie tussen onze afdeling verbeteren, zodat we ons samen beter kunnen voorbereiden op de invoering van de Omgevingswet?

De uitdaging


1
Bewustwording: maak spelers bewust van hun communicatiestijlen en samenwerkingsgedrag
2
Realistische oefening: zet de speler aan het denken over complexe situaties gerelateerd aan de Omgevingswet
3
Impliciete learning: zorg dat spelers spelenderwijs en intuitief het belang van samenwerken gaan ervaren
Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Maarten denkt graag mee!

Samenwerkingsspel

Samenwerkingsspel ter voorbereiding op de Omgevingswet

Met de Omgevingswet – die is ingevoerd vanaf 2024 – heeft de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigd en samengevoegd. Gemeente Groningen wilde haar medewerkers graag goed op de invoering van deze wet voorbereiden. Zij hadden de ambitie om de communicatie en samenwerking tussen de afdeling te verbeteren en zo de afhandeling van aanvragen binnen de nieuwe Omgevingswet te versnellen.

De Gemeente Groningen klopte aan bij 8D Games om te onderzoeken of serious gaming wellicht iets zou kunnen betekenen voor deze ambitie. Er was behoefte aan een innovatieve aanpak met als doel: de medewerkers inzicht geven in hun eigen rol binnen het grote plaatje van de Omgevingswet én ze bewust maken van het belang van goede samenwerking tussen afdelingen.

Zo hebben we het aangepakt

Tijdens de gehele ontwikkeling werkte 8D Games nauw samen met de betrokken afdelingen van de gemeente Groningen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Tijdens testsessies observeerden we het effect van het spel op de spelers en gebruikten we deze inzichten om de gameplay verder te optimaliseren. Ook onze vakgenoten van de Master Serious Gaming (NHL Stenden) kwamen tijdens de ontwikkeling de game uitproberen voor wat wederzijdse kennisuitwisseling over serious gaming strategieën voor gedragsverandering.


In het spel werken vier tot vijf spelers samen aan het bouwen van een raket. Elke speler heeft een eigen taak en tablet of smartphone. De essentie van het samenwerkingsspel is dat de speler niet alleen focust op zijn eigen taak maar dat de teammissie voorop staat. Alleen dan zal de raket het verst komen. Hoe beter de spelers samenwerken – waarbij communicatie essentieel is – hoe beter de missie slaagt en hoe verder de raket komt.

Samenwerkingsspel
Proces

Dit is het resultaat

Op 7 mei 2021 werd het samenwerkingsspel officieel gelanceerd. Dankzij serious gaming heeft de gemeente Groningen een grote stap gezet in het verbeteren van de communicatie tussen haar medewerkers.

Hessel Luxen van de gemeente Groningen vertelt: “De game geeft ons inzicht in hoe we dingen nu aanpakken en vormt de aftrap voor een discussie over rollen, taken en verantwoordelijkheden. 8D Games leerde ons dat het aanleren van vaardigheden in een compleet andere omgeving veel inzicht geeft in dagelijkse werkwijzen. Door de game te spelen denken medewerkers zelf actief na over hun rol in het proces. Je kunt je individuele missies in het spel wellicht al snel afgerond hebben, maar dat betekent niet dat je al achterover kunt gaan leunen. Als de teammissies niet behaald worden, zul je Saturnus niet halen. In je werk geldt dit principe net zo goed. Heel waardevol om daar op deze manier mee bezig te zijn.” (Bron: nieuwsbericht Groninger Krant)

Dit project laat zien dat innovatieve benaderingen, zoals serious gaming, niet alleen leuk en aantrekkelijk zijn, maar ook daadwerkelijk helpen bij het oplossen van complexe vraagstukken en het bevorderen van samenwerking in een professionele omgeving.

Tot slot: een samenwerkingsspel hoeft zeker niet altijd digitaal te zijn! Juist een offline vorm kan ook erg goed uitpakken bij het behalen van interpersoonlijke doelen. Denk aan een bordspel of kaartspel. Ben je nieuwsgierig of een samenwerkingsspel iets kan betekenen voor de voor een complex vraagstuk binnen jullie organisatie? Wij zoeken altijd samen met eindgebruikers naar de beste oplossing en besluiten na het doorlopen van een co-creatief onderzoekstraject pas hoe die oplossing eruit moet zien. Een game-based aanpak die niet voor niets ook vaak wordt toegepast  binnen wetenschappelijk onderzoek.

Samenwerkingsspel

Vrijblijvend advies over gedragsverandering binnen jouw organisatie?

Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Maarten vertelt je graag over onze innovatieve aanpak

Begin met ons creatieve starttraject. Samen met jou, de doelgroep en alle andere betrokkenen leggen we een stevige fundering onder je serious game of gamification. Meer draagkracht, minder risico’s tijdens het ontwikkelproces.

Abonneer je op onze nieuwsbrief