Interventie voor versterkte samenwerking in de warmtetransitie

Creatieve interventie over de warmtetransitie

Samen met eVRgreen Studio ontwierpen onze designers het bordspel ‘Warmlopen in Amersfoort’. Met de interventie wil de Gemeente Amersfoort haar inwoners uitnodigen om samen na te denken over de verduurzaming van hun stad.


1
Complexe materie toegankelijk maken
2
Impliciet leerdoel overbrengen via gameplay
3
Collaboratief schrijfproces met domeinexperts


Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Maarten denkt graag mee!

Warmtetransitie interventie

Energietransitie en warmtetransitie: samen komen we verder

De energietransitie vereist gezamenlijke inspanningen op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Vooral binnen de warmtetransitie – de verduurzaming van onze warmtevoorziening en woningisolatie – is het belangrijk dat maatregelen goed afgestemd worden. Met gezamenlijke oplossingen, zoals warmtenetten, kunnen buurten namelijk sneller en efficiënter verduurzamen. En soms heeft de keuze van de ene wijk invloed op de mogelijkheden van de andere wijk.

Samen met eVRgreen Studio ontwierpen onze designers het bordspel ‘Warmlopen in Amersfoort’. Het spel nodigt inwoners uit om spelenderwijs na te denken over de verduurzaming van hun stad. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Niet iedereen heeft dezelfde achtergrond en middelen, daarom is het belangrijk om ook hier bij stil te staan. Hoe kun je anderen aanmoedigen, en wat is eigenlijk het gevolg van jouw keuze voor een andere wijk? 

Aanpak

De warmtetransitie staat of valt met mensen. Hun gedrag, normen en waarden, en bereidheid om te veranderen of samen te werken bepalen het succes. Er is veel kennis beschikbaar over de verschillende manieren waarop we de energietransitie kunnen aanpakken, maar zolang er geen draagvlak is – of mensen de noodzaak ervan niet inzien – zullen oplossingen niet of slechts beperkt worden geadopteerd. Het ontwikkelen van een interventie die samenwerking rondom de warmtetransitie bevordert, paste dan ook perfect in ons straatje. Middels social design ontwerpen wij oplossingen die aansluiten bij de wensen en behoeften van echte mensen met echte levens.

Voor het project ‘Warmlopen in Amersfoort’ hebben we onze complete social design-cyclus doorlopen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aanscherpen van de projectdoelstellingen via een Probleemstorm: wat willen we nu eigenlijk bereiken, en vooral, voor wie? Uit deze sessie bleek dat het impliciete leerdoel – namelijk de boodschap dat samenwerken aan de energietransitie ons beter en sneller vooruit helpt – het belangrijkste werd bevonden. Belangrijker dan dat inwoners alle verdiepende informatie over warmtemaatregelen direct zouden begrijpen.

Op basis van deze kaders hebben onze ontwerpers verschillende creatieve voorstellen uitgewerkt. Een bordspel met roleplaying-element bleek het best aan te sluiten bij de projectdoelstellingen. Vervolgens heeft ons team iteratief de gameplay uitgewerkt, paper prototypes ontwikkeld en getest, en samen met experts op het gebied van warmtetransitie de content voor de speelkaarten geschreven en getoetst.

Warmtetransitie interventie

Resultaten

‘Warmlopen in Amersfoort’ biedt een inkijkje in de mogelijkheden om te verduurzamen, de invloed van de seizoenen, en de manier waarop verschillende maatregelen elkaar kunnen beïnvloeden. De interventie is informatief, maar bovenal is het doel om spelers uit te nodigen de warmtetransitie te zien als een collectieve uitdaging, in plaats van iets dat iedereen individueel moet oplossen. Deze boodschap is subtiel in de gameplay verwerkt. Tijdens onze test bleek het kwartje na 1 à 2 speelrondes effectief te vallen bij zelfs de meest competitieve spelers: ‘Samenwerken levert meer op dan voor mezelf spelen.’

Dit effect wordt versterkt door het roleplaying-element in het spelontwerp. Elke speler vertegenwoordigt een andere wijk van Amersfoort en heeft als opdracht deze wijk te verduurzamen. Dat doen ze vanuit het perspectief van een personage dat hen is toebedeeld, een personage met eigen belangen, wensen, dromen en middelen. Dit nodigt spelers uit om het vraagstuk te bekijken door de ogen van iemand die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden tegenkomen.

 

Momenteel wordt ‘Warmlopen in Amersfoort’ op kleine schaal getest door de Gemeente Amersfoort. Meer weten over deze ontwikkeling? Neem contact op met Johan via johan@8d-games.nl Indien gewenst voorziet hij je van meer voorbeelden van interventies ter bevordering van een duurzame toekomst. 

Warmtetransitie interventie

Abonneer je op onze nieuwsbrief