Onderzoek midden in 
de maatschappij

‘Samen ontwerpen’ is een effectieve manier om data te verzamelen, kennis effectief bij de doelgroep te brengen en vanaf de start van je onderzoek sociale impact te realiseren. Maar hoe pak je dat aan? 8D ondersteunt onderzoekers bij het integreren van een designaanpak in hun onderzoek. Van projectontwerp tot creatieve productontwikkeling en procesbegeleiding. Net wat er nodig is.

Een co-creatieproces met diverse belanghebbenden zó vormgeven dat het zowel academische als maatschappelijke impact heeft, is uitdagend en vraagt om pionierschap. Participatieve methodieken blijven daardoor vaak onderbenut: ze kosten tijd en bieden niet altijd voorspelbare uitkomsten. Toch zien wij deze aanpak als dé sleutel om complexe, mensgerichte vraagstukken op te lossen en onderzoeksresultaten duurzaam in de samenleving te verankeren.

De waarde van participatief onderzoek

Datavergaring

Kennisoverdracht

Samenwerken aan een vorm van informatieoverdracht die werkt voor de doelgroep: van kaartspel tot VR-prototype of videoreeks, en alles daartussenin.

Disseminatie

Participatief onderzoek garandeert dat je al in een vroeg stadium je doelgroepen bereikt; dit verhoogt de kans op langdurige implementatie van de resultaten. 

Participatief onderzoek
Participatief onderzoek
Participatief onderzoek

Game-based onderzoek

Promoveren op de ontwikkeling van een serious game? Of tijdens het ontwerpproces van je onderzoek al publiceren, bijvoorbeeld op basis van prototype-tests? Het is mogelijk en nog belangrijker: het zorgt ervoor dat onderzoeksresultaten midden in de maatschappij belanden. De afgelopen tien jaar heeft 8D onderzoekers in allerlei fases van hun carrière begeleid bij game-based onderzoek. Altijd met een aanpak op maat en met oog voor zowel wetenschappelijke publicaties als maatschappelijke impact. Op onze pagina ‘Games in wetenschappelijk onderzoek‘ vind je een selectie van voorbeelden uit ons portfolio: stuk voor stuk bevlogen onderzoekers die samen met ons het avontuur zijn aangegaan!

Revalidatie ondersteuning - Virtual Reality in de Zorg - 8D Games - MCL - Lise Beumeler
Shkorey - Seksualiteit bespreekbaar maken middels een game, 8D Games

Design-based onderzoek

Na verloop van tijd zijn we onze expertise gaan uitbreiden van game design naar social design in brede zin. Nog steeds komt onze kennis van de psychologie achter spelprincipes goed van pas, maar dit is geen voorwaarde meer voor onze projecten: we kiezen simpelweg de creatieve vormen en co-design methodieken die het beste aansluiten bij het bereiken van zowel het wetenschappelijke als het maatschappelijke doel. Altijd in samenspraak met onze partners.

In de blog ‘Wat is social design en waarom is het relevant voor onderzoekers?’ gaan we dieper in op deze ontwerpfilosofie en de meerwaarde voor het academische veld.

Lees meer over participatief onderzoek 
in onze kennisbank

Nienke Beerlage – de Jong over creatieve interventie eZoon

Nienke Beerlage-de Jong is Assistant Professor bij de Universiteit Twente en onderzoeker op het gebied van infectieziekten en One Health, een vakgebied waarin de gezondheid van mens, dier en planeet nauw met elkaar verbonden zijn. Ze werkte samen met 8D aan een serious game over complexe besluitvorming bij zoönosen, ziekten die van mens op dier kunnen overgaan.

Co-creatie in onderzoek: wat levert het op?

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit ons portfolio laten we in dit artikel zien hoe co-creatie academische impact en maatschappelijke relevantie kan versterken. Centraal staat onze samenwerking met onderzoeker en biomedicus Lise Beumeler, met wie 8D een VR-game ontwikkelde voor herstel na een opname op de Intensive Care (IC). Deze ontwikkeling was onderdeel van Beumelers promotietraject en heeft recent, door vervolgonderzoek met het prototype, geleid tot een nieuwe publicatie.

Transdisciplinair onderzoek: uitdagingen en aanbevelingen

Transdisciplinair onderzoek brengt wetenschappers en maatschappelijke actoren zoals ontwerpers, kunstenaars en beleidsmakers samen om complexe vraagstukken op te lossen. Denk aan ethische dilemma’s rond technologie, klimaatadaptatie of zorginnovatie. Ondanks de potentie blijkt de uitvoering in de praktijk nog vaak uitdagend: hoe zorg je voor gelijkwaardige samenwerking? Hoe overbrug je verschillen in werkwijze en taal? We spraken erover met Julia Hermann, Assistant Professor in in Philosophy and Ethics of Technology at University of Twente.

Abonneer je op onze nieuwsbrief