Ondersteunde Communicatie (OC) Game

Geef iedereen een stem

Ondersteunde Communicatie (OC) is de inzet van alternatieve communicatievormen en -middelen voor mensen die niet of moeilijk spreken. Voor kinderen met een communicatieve beperking is het erg belangrijk dat de omgeving bekend is met OC. Samen met Deelkracht ontwikkelen we een mobile game die ouders, professionals en kinderen op een laagdrempelige manier – en vooral: samen! – laat kennismaken met de mogelijkheden die OC biedt.

Download de Ondersteunde Communicatie Game via:

De kracht van spelend leren communiceren

1
Samen kennismaken met de mogelijkheden van OC
2
Plezier maken en contact maken staan centraal
3
Aanpassen en personaliseren naar eigen (communicatieve) situatie
Meer weten over deze ontwikkeling?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan vertelt je graag meer

(OC) Ondersteunende communicatie

Hoe maken we ouders en professionals vertrouwd met Ondersteunde Communicatie?

Ondersteunde Communicatie kent vele vormen. Denk aan gebaren, pictogrammen, voorwerpen en spraakcomputers. Mensen met een communicatieve beperking kunnen beter meedoen wanneer dit soort ondersteuning wordt ingezet in hun communicatie. Immers: als je kunt aangeven wat je nodig hebt, kun je je leven beter inrichten zoals jij wilt.

Er is veel kennis over OC, maar deze kennis komt helaas nog niet altijd goed terecht bij ouders en professionals. Bovendien zijn de communicatieproblemen en communicatieoplossingen heel divers. Dit maakt het voor ouders en professionals moeilijk om daadwerkelijk te beginnen met OC in de unieke situatie met hun kind of cliënt. 

Aanpak

Lees meer over: Serious games in de zorg

In een gezamenlijk ontwerptraject onderzochten we hoe serious gaming ouders/professionals en kinderen kan helpen om OC samen uit te gaan proberen in dagelijkse herkenbare situaties. Tijdens een Probleemstorm en Brainstorm brachten we – samen met de onderzoekers, zorgprofessionals en ouders  – het probleem en verschillende oplossingsrichtingen helder in kaart. Vervolgens heeft het team van 8D Games de best passende oplossing verder uitgewerkt in een spelconcept en wireframe. Dit is een functionele weergave van hoe de speler de game zou kunnen gebruiken. Een wireframe maakt het idee ‘tastbaar’ en toetsbaar in een vroeg stadium. 

Spelconcept: samen pictogrammen gebruiken (en maken!) voor
alledaagse situaties in en om het huis

Resultaten

De eerste functionele versie van de game is in oktober 2023 opgeleverd. Kinderen en professionals/ouders behandelen aan de hand van verschillende kamers allerlei dagelijkse situaties. Met eenvoudige pictogrammen oefenen spelers het kenbaar maken van wensen en behoeften, het geven van commentaar en andere communicatieve functies. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf pictogrammen te tekenen en video’s met tips & tricks te bekijken. Dit maakt het spel breed inzetbaar voor kinderen met verschillende wensen en uitdagingen. De meest effectieve vorm van Ondersteunde Communicatie maak je samen – en dat is met behulp van de game ook nog eens heel erg leuk!

Initiator en projectleider Madelon Toussaint: ‘Ondersteunde Communicatie kun je overal inzetten – en vaak doen mensen het al zonder dat ze het doorhebben. Maar als je ze er te bewust mee aan de slag zet, dan durven ze opeens niet meer of voelt het ingewikkeld om te leren. In dat gat wil de game springen: we maken OC laagdrempelig, halen de druk eraf om het perfect te doen. Het gaat vooral om samen plezier maken en contact leggen.’

Meer weten over de Ondersteunde Communicatie Game?

Mail stephan.burghout@8d-games.nl

Neem contact op met Stephan, product owner van dit project

Abonneer je op onze nieuwsbrief