PROVINCIE GRONINGEN

Fietsroute met gamification, speciaal voor kinderen

In opdracht van Team Fiets (Provincie Groningen) mochten wij aan de slag met een leuke uitdaging: het ontwikkelen van een creatief (verhaal)concept rond een nieuwe fietsroute voor jonge gezinnen in de omgeving van Zoutkamp. De wens was fietsplezier en fietsvaardigheid te combineren met spel, zodat fietsen in de provincie nog leuker en aantrekkelijker wordt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Samen met de doelgroep en verschillende stakeholders gingen we op zoek naar de juiste vorm (analoog of digitaal) en de best passende verhaallijnen en gamifications.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

fietsroute met gamification

De uitdaging

Tijdens een Take-Off Traject brachten we eerst alle wensen, voorwaarden en relevante informatie over de doelgroep in kaart. Vervolgens ontwikkelden we drie verschillende concepten om te testen met  leerlingen van Basisschool de Zoutkamperril. Uit deze verschillende richtingen kozen de kinderen hun favoriet. Ook gaven zij aan liever geen app te willen, omdat je dan onderweg steeds met je telefoon bezig moet zijn. Heel slim en voor ons een mooie kans voor ons om weer eens een ‘analoog’ spel te ontwikkelen: een papieren routeboekje met uitdagingen en mysteries.

kinderfietsroute groningen

“8D games heeft ons gemotiveerd om het maximale er uit te halen en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Een samenwerking waar ik trots op ben!”

Jolanda Langeland
Beleidsmedewerker Team Fiets, Provincie Groningen

Het resultaat

Het eindresultaat is een handige combinatie van ‘offline’ spelen en ‘online’ belonen in een leuke fietsroute met gamification. Tijdens de tocht heb je alleen een papieren routeboekje nodig, met daarin het mysterie, een aantal opdrachten en natuurlijk de route. De ouders kunnen meefietsen als spelbegeleider en krijgen een spelinstructieblad met hints. Bij thuiskomst voeren kinderen de code die zij hebben gekraakt in op de projectwebsite – ontwikkeld door Frissekom – waarna er weer een nieuw level van de Kinderfietsroute beschikbaar komt. In totaal zijn er drie levels om te spelen. De route is zo’n 14 kilometer lang.

Procesfoto's

Ga ook op avontuur

De Kinderfietsroute in de omgeving van Zoutkamp werd op 27 augustus 2021 feestelijk geopend. Een geslaagde pilot waarop de kinderen en ouders enthousiast reageerden! Ook zin om spelenderwijs het Groningse landschap te ontdekken? Op de website www.kinderfietsroute.nl zijn de routes en spelinstructies gratis te downloaden en printen. Gedrukte exemplaren zijn verkrijgbaar bij de Theefabriek in Houwerzijl. Een leuke middag met voldoende spel- en fietsplezier voor het hele gezin gegarandeerd!

Download het routeboekje
opening fietsroute met gamification

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas Altenburg via bas@8d-games.nl.

Ik heb een goed idee, wat nu?!