Van kennisproductie naar maatschappelijke toepassing

Onderzoekers genereren dagelijks nieuwe inzichten die van grote waarde kunnen zijn voor de samenleving. Toch worden veel van deze bevindingen alleen door vakgenoten gelezen, terwijl ze potentie hebben om daadwerkelijk het verschil te maken in de praktijk. De vraag is dan ook niet alleen hoe kennis wordt geproduceerd, maar vooral: hoe zorgen we voor effectieve kennisoverdracht naar de maatschappij?

Bij 8D werken we aan die overdracht. We gebruiken ontwerpprincipes, co-creatie en interactieve en creatieve formats om onderzoeksresultaten toegankelijker te maken — altijd op maat en op een manier die aansluit bij de informatiebehoefte, het handelingsperspectief en de leefwereld van de beoogde eindgebruikers.

effectieve kennisoverdracht

Kennisoverdracht als integraal onderdeel van onderzoek

In onze projecten hanteren we daarom een social design-aanpak: een iteratief en participatief proces waarin onderzoekers, ontwerpers, ervaringsdeskundigen en eindgebruikers samen ontdekken hoe kennis het best kan worden overgedragen. We kiezen daarbij nooit standaard voor een bepaalde vorm—of het nu een app, bordspel, workshop of VR-simulatie is. De inhoud bepaalt altijd de vorm, niet andersom.

Shkorey

Ontstaan vanuit het My Jorley-onderzoek is Shkorey, een narratieve interventie over seksuele gezondheid, mede ontwikkeld met de Eritrese gemeenschap in Leeuwarden. Jongeren volgen herkenbare personages en nemen zelf beslissingen in situaties die aanzetten tot reflectie en gesprek. Deze vorm van storytelling maakt abstracte kennis invoelbaar.

Ransomware-simulatie

 In samenwerking met Campus Fryslân (RUG) ontwikkelden we een interactieve simulatie rond ransomware-aanvallen. Door in de huid te kruipen van verschillende rollen — zoals politieagent of zorgprofessional — krijgen deelnemers inzicht in de complexiteit van besluitvorming onder druk.

Erfgoedroutes en DigiTales

Samen met diverse gemeenten werden verhalen uit archieven en musea vertaald naar interactieve routes en een digitale bibliotheek voor kinderen. Door historische kennis te koppelen aan verhalende formats, ontstond een toegankelijke vorm van erfgoededucatie.

Care Trivia

Een kaartspel voor gemeentemedewerkers en inkopers over de Wmo-wetgeving. Door spelenderwijs in gesprek te gaan over concrete casussen, wordt kennis actief verwerkt. Het spel baseert zich op onderzoek en een handreiking van de Hanzehogeschool Groningen en vertaalt die kennis naar een laagdrempelige vorm.

AI+ Hospital

Samen met het UMCG ontwikkelden we een bordspel over de toepassing van AI in de zorg. Spelers werken aan realistische scenario’s en worden uitgedaagd om de kennis die zij in een verdiepende e-learning hebben opgedaan toe te passen op realistische praktijksituaties in het ziekenhuis.

Lees in een interview met Dr. Julia Hermann hoe wij samenwerken aan impactvol transdisciplinair onderzoek. →→

Shkorey
Ransomware
Digitales
Care Trivia
AI Hospital
EFF-CoP
Reanimatie

EFF-CoP

Binnen dit Horizon-project werken onderzoekers, beleidsmakers en producenten samen aan voedselintegriteit. Als designpartner ontwikkelen we offline interventies zoals workshops en living labs, waarin complexe thema’s toegankelijk worden gemaakt voor diverse stakeholders.

VR-reanimatietraining

In samenwerking met het Medisch Centrum Leeuwarden ontwikkelden we een VR-ervaring waarin zorgprofessionals neonatale reanimatie kunnen oefenen. Het biedt een veilige omgeving voor herhaling en verdieping van levensreddende handelingen die normaliter alleen via protocollen of groepstrainingen worden aangeboden.

Lees meer over design gedreven onderzoek 
in onze kennisbank

Abonneer je op onze nieuwsbrief