8D Games & Bureau Maalstroom

digiTales: spelenderwijs erfgoed ontdekken

De afgelopen jaren is ontzettend veel cultureel erfgoed gedigitaliseerd. Denk aan volksverhalen, kaartmateriaal, foto’s en museumcollecties. Hoe zorg je ervoor dat mensen deze schat aan informatie ontdekken en er actief mee aan de slag gaan? Dat is de vraag die centraal staat bij het project digiTales, een samenwerking tussen 8D Games, Bureau Maalstroom, Tresoar, FERS en Afûk.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

De uitdaging

Het doel van digiTales is het ontwikkelen van een interactieve ‘verhalenbibliotheek’ – te gebruiken op mobiele apparaten – die uitnodigt om erfgoed spelenderwijs te ontdekken. Oude Friese volksverhalen vormen het uitgangspunt voor de verhalen. Je leest de digiTales als een boek en in iedere scène word je verder meegenomen in het avontuur: pop-up vertellers, zoekopdrachten en challenges om het verhaal verder te kunnen lezen. De digiTales moeten ervoor zorgen dat gedigitaliseerd erfgoed meer gebruikt wordt en tegelijkertijd het leesplezier toeneemt.

“DigiTales is voor ons een droomproject, waarbij we digitale innovatie verbinden aan een concrete vraag uit de praktijk.”

Johan van der Meulen,
8D Games

Het proces

Tijdens het project digiTales werken we samen met een heleboel specialisten op het gebied van erfgoed en cultuur: Tresoar (de schatkamer van Fryslan), Afuk (promotie van de Friese taal en cultuur) en FERS (Bibliotheekservice Fryslan). In eerste instantie worden drie Friese volksverhalen tot leven gebracht op een mobile device: Vrouwtje van Stavoren, Rixt van het Oerd en Het spook van de Langesloot. Keuzes rondom de visuele stijl, taalgebruik en spelmechanieken worden gaandeweg getoetst door een jonge doelgroep, zodat de digiTales bibliotheek goed aansluit bij hun belevingswereld.

Het resultaat

De ontwikkeling van de Fryske digiTales is in januari 2021 van start gegaan. In de eerste fase wordt – samen met de drie Friese verhalen – een digiTales framework en een workflow ontwikkeld die de basis vormt voor een landelijke uitrol. Na de Friese verhalen is er de intentie om steeds meer volksverhalen en digitaal erfgoed samen te brengen in een nationale digiTales bibliotheek.

Op de hoogte blijven?

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Bas via bas@8d-games.nl.

In de media

Mei digiTales moatte Fryske folksferhalen ta libben brocht wurde‘, (radio)interview op Omrop Fryslan, 13 oktober 2020.

Stimuleringsfonds ondersteunt ontwikkeling Fryske digiTales, nieuwsbericht op de website van Afûk, 14 oktober 2020.

100.000 euro subsidie voor ontwikkeling innovatieve Friese volksverhalenbibliotheek, Leeuwarder Courant, 13 oktober 2020.

Ik heb een goed idee, wat nu?!