Game over seksuele gezondheid

Shkorey realiseert cultuursensitieve zorg voor nieuwkomers

In juni 2020 is in Leeuwarden de ontwikkeling van de serious game ‘Shkorey’ van start gegaan. Het educatieve spel – en vooral: de weg daar naartoe – beoogt de kennis van seksuele gezondheid en geboortezorg onder Eritrese jongeren in Nederland te bevorderen. 8D Games is samen met de toonaangevende Ghanese studio Leti Arts verantwoordelijk voor de grafische en technische realisatie. Ook ontwikkelen we in co-creatie met jongeren en zorgprofessionals het concept voor het spel.

De kracht van Shkorey
1
Maakt seksualiteit bespreekbaar op een laagdrempelige manier
2
Sluit aan op de meest urgente vragen zwangerschap en geboortezorg
3
Implementatie van Digitale Zorgkaart brengt zorgverlener dichterbij

De afstand tussen zorgverlener en nieuwkomer verkleinen met een digitaal spel

Shkorey (‘schatje’ in het Tigrinya) ontwikkelt een digitale spelomgeving die Eritrese nieuwkomers in Nederland voorziet van informatie over het menselijk lichaam, seksualiteit, geboortezorg en het opvoeden van kleine kinderen in Nederland. Aan het project werken onder meer de Gemeente Leeuwarden, Stichting Lemat, GGD Fryslân, PincKlouds, 8D Games, Leti Arts en diverse culturele mediators en Eritrese jongeren mee.

Naast de ontwikkeling van een digitale spelomgeving die de afstand tussen lokale zorginstanties en Eritrese jongeren verkleint, organiseert Shkorey een brede randprogrammering met veel inbreng van de doelgroepen zelf. Zo is er een creatief team van Eritrese jongeren opgericht dat meewerkt aan inhoud voor de game, van filmpjes tot verhaallijnen.

Zo hebben we het aangepakt

Tijdens het ontwikkelproces krijgt co-creatie ruim baan, van begin tot eind. In samenwerking met projectleider Geertje Postma heeft 8D Games sessies met zowel Eritrese jongeren als zorgprofessionals georganiseerd. Waar loopt een kersverse Eritrese ouder tegenaan in Nederland? En welke handvatten heeft een zorgverlener nodig om deze doelgroep effectief te informeren? Alle resultaten, inzichten en spelmodules die tijdens de gameontwikkeling in Leeuwarden ontstaan worden gedeeld binnen een Landelijke Kennisnetwerk en door aan te sluiten bij programma’s als Kansrijke Start en Nu Niet Zwanger.  

Initiator Geertje Postma: ‘De weg naar de game toe is minstens zo belangrijk als het digitale spel zelf. Het ontwikkeltraject is zo opgebouwd dat Eritrese jongeren zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het eindproduct. Een team van jongeren werkt bijvoorbeeld aan filmpjes en verhaallijnen voor in het spel.’

Kick-off Shkorey gameontwikkeling

Case: Game over seksuele gezondheid

“De mensen van 8D Games ervaar ik eveneens als charismatisch en gepassioneerd. Daarnaast werken ze heel gestructureerd. Wij hebben al heel wat internationale samenwerkingen gedaan en dat ook wel eens anders meegemaakt. Shkorey is tot nu toe echt een smooth ride.”

Eyram Tawia

CEO

Deze power-up hebben we gerealiseerd

In samenspraak met Eritrese jongeren is gekozen voor een verhalend spelconcept waarin je een vriendengroep volgt. Ieder karakter vertegenwoordigt dilemma’s rond een bepaald thema, zoals het menselijk lichaam of seksuele gezondheid. Jij bepaalt hoe dit personage handelt in verschillende situaties die in het verhaal aan bod komen. Iedere keuze heeft invloed op het verloop van het verhaal. Is het hoofdstuk uitgespeeld, dan volgt er een kennisquiz. Deze quiz komt ook los beschikbaar, waarbij spelers elkaar o.a. kunnen uitdagen.

Een belangrijke extra functie is de integratie van een lokale zorgkaart. Hiermee kunnen spelers eenvoudig een zorgverlener in de buurt vinden die zich bezighoudt met een thema dat in het spel aan de orde is gekomen.

De technische realisatie van Shkorey is op dit moment in volle gang. Naar verwachting wordt de game in februari 2023 opgeleverd. Lees meer op Shkorey.nl

Wireframe / Mock-up Shkorey –
game over seksuele gezondheid
Meer weten over de serious game over seksuele gezondheid?

Bel +31(0) 58 843 57 57

Mail giel@8d-games.nl

Neem contact op met Giel

Samenwerking met toonaangevende Ghanese gamestudio

Cross-continentaal een game ontwikkelen: hoe gaat dat en wat valt er van elkaar te leren? Daarover spreken we met Giel Hekkert en Eyram Tawia. Zij werken momenteel aan Shkorey, een informatieve game over seksuele gezondheid, zwangerschap en geboortezorg.

Lees blog

Abonneer je op onze nieuwsbrief