Game over seksuele gezondheid

Shkorey realiseert cultuursensitieve zorg voor nieuwkomers

In 2020 is de ontwikkeling van de serious game ‘Shkorey’ van start gegaan. Het educatieve spel – en vooral: de weg daar naartoe – beoogt de kennis van seksuele gezondheid en geboortezorg onder Eritrese jongeren in Nederland te bevorderen. 8D Games is samen met de toonaangevende Ghanese studio Leti Arts verantwoordelijk voor de grafische en technische realisatie. Ook ontwikkelden we in co-creatie met jongeren en zorgprofessionals het concept voor het spel.

Download Shkorey via:

De kracht van Shkorey

1
Maakt seksualiteit bespreekbaar op een laagdrempelige manier
2
Sluit aan op de meest urgente vragen rondm zwangerschap en geboortezorg
3
Implementatie van Digitale Zorgkaart brengt zorgverlener dichterbij
Shkorey Game over seksuele gezondheid

De afstand tussen zorgverlener en nieuwkomer verkleinen met een digitaal spel

De game Shkorey (‘schatje’ in het Tigrinya) is een digitale game die Eritrese nieuwkomers in Nederland voorziet van informatie over het menselijk lichaam, seksualiteit, geboortezorg en het opvoeden van kleine kinderen in Nederland. Aan het project werken onder meer de Gemeente Leeuwarden, Stichting Rutgers, Stichting Lemat, GGD Fryslân, PincKlouds, 8D Games, Leti Arts en diverse culturele mediators en Eritrese jongeren mee.

Naast de (door)ontwikkeling en implementatie van de game organiseert Shkorey een brede randprogrammering met veel inbreng van de doelgroepen zelf. Zo is er een creatief team van Eritrese jongeren opgericht dat meewerkt aan inhoud voor de game, van filmpjes tot verhaallijnen. Sinds de lancering van de game werkt deze groep jongeren actief mee aan de implementatie en promotie van de resultaten.

Zo hebben we het aangepakt

Tijdens het gehele ontwikkelproces van de game kreeg co-creatie ruim baan, van begin tot eind. In samenwerking met projectleider Geertje Postma heeft 8D Games sessies met zowel Eritrese jongeren als zorgprofessionals georganiseerd. Waar loopt een kersverse Eritrese ouder tegenaan in Nederland? En welke handvatten heeft een zorgverlener nodig om deze doelgroep effectief te informeren? Alle resultaten, inzichten en spelmodules die tijdens de gameontwikkeling in Leeuwarden ontstaan worden gedeeld binnen een Landelijke Kennisnetwerk en door aan te sluiten bij programma’s als Kansrijke Start en Nu Niet Zwanger.  

Initiator Geertje Postma: ‘De weg naar de game toe was heel belangrijk voor de verandering die we nastreven. Eritrese jongeren hebben zelf een belangrijke bijdrage geleverd aan het eindproduct – en tijdens dat proces ontstonden er al allerlei mooie gesprekken over seksuele gezondheid, het menselijk lichaam, geboortezorg en opvoeden.’

game over seksuele gezondheid
Kick-off Shkorey gameontwikkeling

Case: Game over seksuele gezondheid

“De mensen van 8D Games ervaar ik eveneens als charismatisch en gepassioneerd. Daarnaast werken ze heel gestructureerd. Wij hebben al heel wat internationale samenwerkingen gedaan en dat ook wel eens anders meegemaakt. Shkorey is tot nu toe echt een smooth ride.”

Eyram Tawia

CEO

Deze power-up hebben we gerealiseerd

In samenspraak met Eritrese jongeren is gekozen voor een verhalend spelconcept waarin je een vriendengroep volgt. Ieder karakter vertegenwoordigt dilemma’s rond een bepaald thema, zoals het menselijk lichaam of seksuele gezondheid. Jij bepaalt hoe dit personage handelt in verschillende situaties die in het verhaal aan bod komen. Iedere keuze heeft invloed op het verloop van het verhaal. Is het hoofdstuk uitgespeeld, dan volgt er een kennisquiz. Deze quiz komt ook los beschikbaar, waarbij spelers elkaar o.a. kunnen uitdagen.

Een belangrijke extra functie is de integratie van een lokale zorgkaart. Hiermee kunnen spelers eenvoudig een zorgverlener in de buurt vinden die zich bezighoudt met een thema dat in het spel aan de orde is gekomen.

Shkorey is opgeleverd in februari 2023. Lees meer op Shkorey.nl

game seksuele gezondheid migranten
Meer weten over de serious game over seksuele gezondheid?

Bel +31(0) 58 843 57 57

Mail giel@8d-games.nl

Neem contact op met Giel

Abonneer je op onze nieuwsbrief