Dignity

Game over seksuele weerbaarheid

De serious game Dignity zet jongeren aan het denken over seksuele grenzen. In het spel volgen ze Alysha en Stein, die hier niet goed over communiceren en daardoor onbedoeld elkaars grenzen overschrijden. De vraag aan de tieners: waar denk jij dat het precies is misgegaan?

De kracht van Dignity

1
Ontwikkeld i.s.m. zorgprofessionals van GGD Friesland
2
Combinatie van spelen en discussie vergroot het leereffect
3
Veilige setting voor een lastig onderwerp
Meer weten over deze ontwikkeling?

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Maarten vertelt je graag meer

Game seksuele weerbaarheid

Game om seksuele weerbaarheid te verbeteren

Jongeren in de pubertijd zoeken op allerlei vlakken hun grenzen op. Tegelijkertijd ontdekken ze hun eigen seksualiteit. Een spannende periode waarin ze veel ontdekken en experimenten, maar  ook een periode waarin het flink fout kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer een puber het lastig vindt om op het gebied van seksualiteit de eigen grenzen te herkennen – of deze kenbaar te maken aan anderen.

Wat bedoelt iemand met een sexy foto via Whatsapp? Betekent dat altijd dat iemand jou in het echt ook ziet zitten? Jongeren weten vaak niet welke signalen ze zelf uitzenden en vinden het moeilijk signalen van de ander te interpreteren. Waar ligt de grens? Samen met de zorgmedewerkers van GGD Friesland en jongeren zelf hebben we een spel ontwikkelt waarmee dit soort zaken bespreekbaar worden: Dignity.

Zo hebben we het aangepakt

Het was een mooie uitdaging om de uitstraling van de game zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. We hebben de jongeren laten meebeslissen over het ontwerp van de karakters en de zorgprofessionals van de GGD Friesland betrokken om de meest urgente onderwerpen te selecteren. Belangrijk was dat het spel niet prekerig zou zijn, maar dat tieners spelenderwijs ontdekken hoe je kunt handelen in verschillende situaties. En vooral: hoe zich dat verhoudt tot de wensen en grenzen van een ander.

Reactie vanuit de doelgroep

Deze power-up hebben we gerealiseerd

In het spel volg je Alysha. Na een feestje wordt zij wakker in een vreemd bed. Ze wil zo snel mogelijk naar huis, maar mist haar spullen. Ze zoekt in het huis naar haar kleren, tas en schoenen. Terwijl ze zoekt, herinnert ze zich weer wat er de vorige avond is gebeurd en hoe ze haar spullen is kwijtgeraakt. Je ziet hoe ze afspreekt met een jongen, dat ze mee naar boven gaat, dat ze niet verder wil gaan maar toch verder gaat. Zowel de jongen als het meisje gaan in het spel over hun eigen grens en de grens van de ander.

Na het spelen kunnen leerlingen in de klas aangeven waar zij vinden dat het misgaat. Had Alyshia geen gratis drankjes moeten aannemen? Of is die Stein gewoon veel te opdringerig? Al tijdens de testfase leverde dat heel interessante discussies op tussen de tieners. Niet over ‘goed’ of ‘fout’ en niet prekerig, maar over het erkennen en herkennen van verschillende grenzen. En dat is nu precies de bedoeling!

Meer weten over gaming en seksuele weerbaarheid?

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Neem contact op met Maarten

Abonneer je op onze nieuwsbrief