Om Tafel

In gesprek over agrarische bedrijfsopvolging

Een agrarische bedrijfsovername binnen of buiten een familiebedrijf is altijd een spannende fase. Communicatie is tijdens deze fase de sleutel tot een soepele overname. Door middel van een educatief bordspel waarbij ieder zich moet verdiepen in elkaars belangen stimuleert ‘Om Tafel’ deze communicatie.

De kracht van een bordspel met rollenspel


1
Maakt complexe materie behapbaar
2
Creëert meer onderling begrip en inzicht
3
Haalt de angel uit het (soms lastige) onderwerp
Meer weten over bordspellen op maat?

Mail bas@8d-games.nl

Game designer Bas vertelt je meer over het proces

Om Tafel agrarische overname, educatief bordspel

Hoe maak je agrarische bedrijfsovername bespreekbaar en behapbaar?

Bij de overname van een agrarisch bedrijf komt veel kijken. Ook (of misschien juist) als de overname plaatsvindt binnen dezelfde familie. Daarnaast is het niet altijd eenvoudig het gesprek hier thuis over te voeren. Vaak gaat het over de zakelijke kant en niet over de emotionele kant die óók bij zo’n overname bij komt kijken.

In samenwerking met de opleiding Dier- en Veehouderij en de Master Serious Gaming van NHL Stenden hebben wij een educatief bordspel ontwikkelt dat jonge bedrijfsopvolgers hier een handje bij helpt: Om Tafel. Het educatieve bordspel haalt de emoties op een veilige en luchtige manier… bóven tafel.

Zo hebben we het aangepakt

In ontwikkeltrajecten kijken we graag eerst naar het doel en dan pas naar de vorm. Bij serious games denken mensen vaak aan digitale games, maar dat is niet noodzakelijk de meest passende vorm. Juist bij spellen die bedoeld zijn om een gesprek op gang te brengen, kan een ‘ouderwets’ bordspel of kaartspel veel effectiever zijn. Daarnaast spelen de voorkeuren van de doelgroep natuurlijk ook een belangrijke rol. Na verschillende brainstormsessies van onderzoekers met studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij (Van Hall Larenstein) bleek een serious game in de vorm van een educatief bordspel de vorm die op het meeste enthousiasme kon rekenen.

educatief bordspel
Bordspel ‘Om Tafel’
‘Bordspel Om Tafel maakt bedrijfsopvolging bespreekbaar’,
item op Nieuwe Oogst door Jorien Slager

Case: Om Tafel

“Studenten vertellen dat ze het fijn vinden om op deze manier meer te leren over het onderwerp, maar ook om er met elkaar over in gesprek te gaan. Het spel verlaagt de drempel om ideeën uit te wisselen.”

Gelein Biewenga

Docent-onderzoeker

Deze power-up hebben we gerealiseerd

In het spel Om Tafel moeten de spelers de bedrijfsovername van de familie Beukeboom in goede banen leiden. Iedereen krijgt een rol toebedeeld: van aangetrouwd familielid (die óók inspraak wil…) tot de vertrekkende boer die moeite heeft met de veranderingen die op stapel staan. Tijdens het spelen ontwikkel je begrip voor de belangen en emoties van het personage dat jou is toebedeeld – én je hoort wat de afwegingen van de andere familieleden zijn. Hoewel het bordspel gemaakt is voor gebruik op de opleiding, gaven verschillende studenten aan dat ze het spel ook thuis met hun ouders zouden spelen. Kers op de taart!

educatief bordspel agrarische bedrijfsovername

Op zoek naar gedragsverandering?

Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan denkt graag mee!

Begin met ons creatieve starttraject. Samen met jou, de doelgroep en alle andere betrokkenen leggen we een stevige fundering onder je serious game of gamification. Meer draagkracht, minder risico’s tijdens het ontwikkelproces.

Dit project draagt bij aan SDG #8 Decent Work and Economic Growth & #12 Responsible Consumption and Production. Agripreneurship gaat over familiebedrijven en boerderijen die worden overgedragen van ouder op zoon of dochter. Ahoewel, de overname van het (familie)bedrijf komt vaak niet ter sprake aan de eettafel. Om dit gesprek te faciliteren is het bordspel Om Tafel ontworpen. Dankzij Om Tafel kunnen gezinsleden de overname op een verkennende manier bespreken en ontstaat er ruimte voor nieuwe, duurzame ideeën voor de toekomst.

Abonneer je op onze nieuwsbrief