Een teambuilding spel testen of maken: daar kun je vrijwel al onze teamleden voor wakker maken. Zo hebben we intern de gewoonte om nieuwe stagelopers te verwelkomen met een reeks kennismakings- en communicatiespellen, waar ook het vaste team altijd graag aan meedoet. Spelen op de werkvloer is een goede ijsbreker voor nieuwkomers. Bovendien zorgt het ervoor dat óók het ‘kantoormeubilair’ elkaar weer eens op een frisse manier ziet.

Waarom juist spelen om een team te versterken?

Een ‘gewone’ borrel of een diner is gezellig. Maar dit soort activiteiten stimuleren mensen niet om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan dan op een normale werkdag. Het is in zo’n situatie gemakkelijk voor iedereen om in zijn gebruikelijke, comfortabele rol te blijven. Jannie van de servicebalie rent heen en weer om ervoor te zorgen dat iedereen wel genoeg te drinken heeft. En ‘die stille’ van de communicatieafdeling knijpt er wéér als eerste tussenuit. Bovendien zijn mensen geneigd bij hun eigen afdeling of die ene favoriete collega te blijven plakken. Precies wat je niet wilt op een teamdag.

In hetzelfde schuitje

Een spel is bij uitstek geschikt om dit soort vastgeroeste patronen te doorbreken. Niemand weet precies wat er gaat gebeuren en dat heeft veel positieve bijwerkingen. Opeens is het gemakkelijk om een gesprekje aan te knopen met een collega die je nauwelijks kent (‘Heb jij enig idee wat er gaat gebeuren?’). Teamleden zitten allemaal in hetzelfde schuitje, van directeur tot schoonmaakster.

Een spel is bij uitstek geschikt om dit soort vastgeroeste patronen te doorbreken. Niemand weet precies wat er gaat gebeuren en dat heeft veel positieve bijwerkingen. Opeens is het gemakkelijk om een gesprekje aan te knopen met een collega die je nauwelijks kent (‘Heb jij enig idee wat er gaat gebeuren?’). Teamleden zitten allemaal in hetzelfde schuitje, van directeur tot schoonmaakster.

6 voorwaarden voor een geslaagd teambuilding spel

  • Je moet het spel niet alleen kunnen doen.
    Wellicht een open deur, maar het spel moet zó ingericht zijn dat mensen elkaar nodig hebben om het einddoel te bereiken. Verzin codes die samengevoegd moeten worden om de schatkist te openen; laat mensen boodschappen aan elkaar overbrengen om een raadsel op te lossen. Zorg ervoor dat alle onderdelen samen opgelost moeten worden. Niet alleen zorgt dit ervoor dat iedereen met elkaar in contact komt. Het voelt ook veiliger aan voor mensen die niet graag op de voorgrond staan. Je bent als groep verantwoordelijk en binnen de groep vervult iedereen een rol die – in het ideale geval – nét wat buiten de comfort zone ligt. Maar ook weer niet te veel.
  • Geef ruimte voor verschillende rollen.
    Mensen zijn allemaal verschillend. Dat zie je ook terug in de manier waarop verschillende mensen een spel spelen, en welke spelelementen het best werken voor verschillende persoonlijkheden. De één wil van nature excelleren en houdt van competitie, de ander is op z’n best wanneer het draait om samenwerken en sociale competenties. Zorg ervoor dat je voor elk ‘player type‘ wat te bieden hebt, zodat iedereen op zijn eigen manier kan meedoen.
  • Geef ruimte voor verschillende talenten
    Het is leuk wanneer iedereen de kans krijgt om een succes te behalen. Dit bereik je door sterk te variëren in het type opdrachten. Doe dus niet tien ‘hersenkrakers’ achter elkaar, maar zorg dat er in ieder spel een andere competentie aan bod komt: analytisch vermogen, feitenkennis, coördinatie, motoriek, doorzettingsvermogen. Er is veel te verzinnen. En vergeet ook niet een paar oefeningen te integreren waarin ‘dom geluk’ een rol speelt!
  • Creëer een decor dat losstaat van de werkelijke situatie en rolverdeling
    Zorg ervoor dat het spel niet herleidbaar is naar de werkelijke werksituatie of hiërarchie. Hoe meer afstand er is tot de werkelijke situatie, hoe vrijer de spelers zich kunnen bewegen. De stagiair kan ineens leiding geven aan de manager en de werkstudent is voor één middag grootaandeelhouder. Zo leer je verborgen eigenschappen van personeelsleden kennen en kan iedereen eens in andere schoenen staan.
  • Het moet episch zijn.
    Gedrag verandert niet in één dag. Zorg voor een middag waar collega’s het nog lang over hebben. Zo blijft het effect langer werken in het team. Een teambuilding spel waar niemand het de maandag daarna nog over heeft, is niet geslaagd.

In hetzelfde schuitje

Een teamdag op locatie is in deze tijd niet vanzelfsprekend. Zijn bovenstaande principes ook digitaal toepasbaar, op afstand? Sinds deze maand kunnen we met zekerheid zeggen: jazeker! Begin oktober mocht 8D Games pionieren met een – ook voor ons – nieuw concept: een virtuele teamdag via Microsoft Teams. We werden hiervoor benaderd door Woonzorg Nederland, een organisatie die ervoor zorgt dat senioren betaalbaar, veilig en zelfstandig kunnen wonen.

Woonzorg wilde een volledig digitale teamdag voor hun medewerkers. We namen de collega’s live mee in het verhaal over een raadselachtige verdwijning: die van hun eigen bestuurders… Voor de verschillende personages uit het verhaal ontwikkelden we websites, van volkszanger Barry Ambrosini tot privedetective Peter R. de Juut.

Acteurs brachten het script van het moordspel – geschreven door Maarten – écht tot leven, ook al was het op afstand. Wij hebben genoten!

Teambuilding spel laten maken

Bel 058 843 57 57

Mail maarten@8d-games.nl

Meer tips nodig? Of geef je het maken van een teambuilding spel liever uit handen? Neem contact op met Maarten voor een creatief voorstel, van moordspel tot digitale game. We kijken graag wat het beste bij jullie situatie past!

Abonneer je op onze nieuwsbrief