Bordspel over bedrijfsovername


In samenwerking met docenten en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), NHL Stenden en het werkveld ontwikkelde 8D Games begin dit jaar een educatief bordspel voor bedrijfsopvolgers in de agrarische sector: ‘Om Tafel‘. Vanwege de aanzienlijke interesse in deze serious game vanuit het agrarisch onderwijs, heeft HVHL besloten om extra bordspellen te produceren en hier ook een gebruikscursus aan te koppelen. Op donderdag 1 december gingen de eerste cursisten op de hogeschool in Leeuwarden aan de slag met het spel.

Moeilijke materie bespreekbaar maken


Het bordspel ‘Om Tafel’ werd ontwikkeld om een moeilijk onderwerp, namelijk de overname van een (familie)bedrijf in de agrarische sector, op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Gelein Biewenga, als docent-onderzoeker één van de trekkers van het project. “We willen er nog meer over leren. Hoe wordt het gebruikt in de praktijk? Wat leren studenten of families er van? Waar liggen mogelijkheden om het spel verder door te ontwikkelen? Hierin kunnen we altijd wat voor elkaar betekenen.”

Foto’s: Stefan Martens | Hogeschool van Hall Larenstein

Voor Bas Altenburg, vanuit 8D Games betrokken als game designer, is het een waardevolle ervaring om de game samen met de cursisten onder de loep te nemen. ‘Eén van de cursisten had het bordspel al eens ingezet en vertelde dat de studenten naderhand tijdens de les spontaan gemotiveerder waren, terwijl het om een redelijk ‘droog’, boekhoudkundig onderwerp ging. Ze konden het belang van zo’n vak beter in het grote plaatje van bedrijfsopvolging plaatsen. Dat is voor mij natuurlijk fantastisch om te horen. Deze leervorm zou ook goed kunnen werken voor andere sectoren.’

Educatief bordspel + cursus

Met de serieus geïnteresseerden in ‘Om Tafel’ is inmiddels contact opgenomen en de eerstvolgende cursusdata zijn ook al gepland. Cursisten komen op 8 of 16 december op HVHL in Leeuwarden, waar zij in een dagdeel de cursus met speluitleg zullen volgen. Na het volgen van de cursus ontvangen zij een certificaat en twee bordspellen om op de eigen onderwijsinstelling in te kunnen zetten. Mail naar info@hvhl.nl voor meer informatie over de cursussen.

Meer weten over educatieve bordspellen op maat?

Mail bas@8d-games.nl

Neem contact op met Bas

Abonneer je op onze nieuwsbrief