Ondersteunde Communicatie (OC) Game

Geef iedereen een stem

Ondersteunde Communicatie (OC) is de inzet van alternatieve communicatievormen en -middelen voor mensen die niet of moeilijk spreken. Voor kinderen met een communicatieve beperking is het erg belangrijk dat de omgeving bekend is met OC. Met Stichting Deelkracht onderzoeken wij hoe een game over Ondersteunde Communicatie ouders en professionals kan helpen bij het vinden van een geschikte communicatievorm, sámen met het kind.

De kracht van spelend leren communiceren
1
Samen nieuwe woorden en betekenissen ontdekken
2
Laagdrempelige en actieve leermethode
3
(Beeld)taal personaliseren naar unieke behoefte
Meer weten over deze ontwikkeling?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan vertelt je graag meer

Hoe maken we ouders en professionals vertrouwd met Ondersteunde Communicatie?

Ondersteunde Communicatie kent vele vormen. Denk aan gebaren, pictogrammen, spraakcomputers en ga zo maar door. Mensen met een communicatieve beperking kunnen beter meedoen wanneer dit soort ondersteuning wordt ingezet in hun sociale cirkel. Immers: als je kunt aangeven wat je nodig hebt, kun je je leven beter inrichten zoals jij wilt.

Er is veel kennis over OC, maar deze kennis komt helaas nog niet altijd goed terecht bij ouders en professionals. Bovendien zijn de communicatieproblemen en communicatieoplossingen heel divers. Dit maakt het voor ouders en professionals moeilijk om daadwerkelijk te beginnen met OC in de unieke situatie met hun kind of cliënt. 

Zo hebben we het aangepakt

In een gezamenlijk ontwerptraject onderzochten we hoe serious gaming ouders/professionals en kinderen kan helpen om samen de juiste vorm van OC te vinden. Tijdens een Probleemstorm en Brainstorm brachten we – samen met de doelgroepen  – het probleem en verschillende oplossingsrichtingen helder in kaart. Vervolgens heeft het team van 8D Games de best passende oplossing verder uitgewerkt in een wireframe. Dit is een functionele weergave van hoe de speler de game zou kunnen gebruiken. Een wireframe maakt het idee ‘tastbaar’ en toetsbaar in een vroeg stadium. 

Game over Ondersteunde Communicatie
Mock-up van het spelconcept

Deze power-up hebben we gerealiseerd

Het gezamenlijke ontwerptraject heeft nieuwe inzichten en een onderbouwd game concept opgeleverd. Het basisthema: ruimtes in huis. Kinderen en professionals/ouders behandelen aan de hand van verschillende kamers allerlei dagelijkse situaties. Met eenvoudige pictogrammen kunnen wensen en behoeften kenbaar gemaakt worden. Daarnaast willen we de mogelijkheid creëren zelf pictogrammen en afbeeldingen te uploaden. Zo wordt het spel breed inzetbaar voor kinderen met verschillende communicatieve uitdagingen.

Dit project is nog volop in ontwikkeling. We kijken ernaar uit een mooi product te ontwikkelen. Zodat iedereen een stem heeft en zich ten volste kan ontplooien; een streven dat Deelkracht en 8D Games verbindt!

Wireframe Ondersteunde Communicatie Game
Op de hoogte blijven over de Ondersteunde Communicatie Game?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Neem contact op met Johan

Abonneer je op onze nieuwsbrief