Beweging en contact: het zijn twee dingen die belangrijk zijn om mentaal en fysiek fit te blijven tijdens de coronacrisis. Veel mensen sporten momenteel thuis, doen wat vaker spelletjes met het gezin en gebruiken Skype om met familie en vrienden te communiceren. Voor ouderen zijn juist deze dingen niet vanzelfsprekend. Niet iedereen is digitaal vaardig en bewegen is soms lastig. En dan duren de dagen behoorlijk lang. Praktische hulp is onontbeerlijk, maar ook vermaak en aandacht zijn belangrijk. Welke spelletjes op afstand zijn geschikt om samen met ouderen te spelen? We hebben een aantal ideeën en tips op een rijtje gezet.

Online spelletjes via smartphone of tablet

Tip vooraf: voor ouderen die nog niet (goed) overweg kunnen met een smartphone of tablet, heeft het Ouderenfonds de Helpdesk Welkom Online opgezet. Hier kunnen ouderen naartoe bellen met alle digitale vragen. Met een vrijwilliger kan een programma gevolgd worden om alle basisvaardigheden te leren die nu van pas komen, zoals videobellen en het installeren van apps en spelletjes.

Welke online spelletjes zijn geschikt om met je oma, opa, buurman, buurvrouw of een oudere die simpelweg graag contact wil te doen? Hieronder een aantal suggesties.

  • Wordfeud! Eigenlijk de ‘online’ versie van Scrabble, een spel dat ouderen vaak al kennen en dus snel kunnen oppikken. Leg woorden aan elkaar, scoor punten en steggel over al dan niet bestaande woorden via de chatfunctie.
  • Ook samen tekenen is mogelijk via een app: DrawSomething. Zet al je tekentalent in de strijd en laat je tegenstander raden wat de tekening moet voorstellen. Misschien ontdek je een nieuw talent – en anders hebben jullie in elk geval gelachen. Simpel en tijdloos!
  • Voor de mensen die meer op hebben met getallen is ook het oude vertrouwde Rummikub als app beschikbaar. Ook hier geldt: het spelconcept behoeft voor de meeste ouderen geen uitleg, wat prettig is wanneer het omgaan met een smartphone of tablet wellicht ook nog wat moeite en energie kost.

Wil je nieuwe ouderen leren kennen om bij te staan in deze tijd? Het platform WeHelpen verbindt buurtgenoten aan elkaar een heeft veel handige hulptips. Via de Zilverlijn van het Ouderenfonds kun je telefonisch in contact komen met ouderen die behoefte hebben aan een praatje. Ook de Luisterlijn brengt ouderen telefonisch in contact met vrijwilligers die naar hun zorgen luisteren, of simpelweg klaarstaan voor een praatje. Een spelletje voorstellen kan vervolgens natuurlijk altijd. Juist als je elkaar nog niet goed kent is een spel spelen een geschikte ijsbreker.


Jong en oud samen aan de slag met virtual reality

Op donderdag 10 maart trapten Stichting Sociaal Goud en 8D Games bij Miks Welzijn in Joure het project Jong en Oud in Beweging met Virtual Reality af. Studenten gingen samen…

Lees blog

Spelletjes via de vaste telefoon of post

Sommige ouderen zijn niet digitaal vaardig en hebben niet meer de energie om dat te leren. Maar een vaste telefoon, daar kan vrijwel iedereen mee overweg. Ook via de telefoon kun je voorstellen een spelletje te doen. Voorbeelden:

  • Doe een telefonische muziekquiz. Stel zelf online een playlist samen met muziek van vroeger en laat de nummers horen via de telefoon. Bedenk vooraf bij ieder nummer een vraag: wie is de zanger/zangeres? Wat is de mooiste herinnering aan dit jaar? Er is genoeg te verzinnen! Goed voor de sfeer en voor veel nieuwe gespreksstof.
  • ‘Adopteer’ een oudere en stuur hem of haar een persoonlijk kaartje via Coromapost, een initiatief van Omapost. Wil je er een speltwist aan geven? Zet een raadsel op op de kaart en vraag de oudere de oplossing terug te sturen. Zo ontstaat een leuke briefwisseling.
  • Wie het groots wil aanpakken, stuurt een pakketje Puzzelpost toe: krantenstukken, brieven en documenten vormen samen een verhaal om helemaal in op te gaan.
  • Voor de creatievelingen: stel zelf een brievenbuspakketje samen met ‘papieren’ entertainment. Denk aan een mooi nieuw puzzelboek of uitgeprinte spelletjes, raadsels en puzzels van het internet. Ook zo maak je de mogelijkheden van het internet toch beschikbaar voor iemand die nu wel wat extra vermaak kan gebruiken.


Net als ons thuisspellen-overzicht voor kids is ook dit artikel bedoeld als overzicht om elkaar te inspireren en helpen. Heb je nog goede aanvullingen? Laat het ons weten! We zijn bereikbaar via LinkedIN, Facebook én via info@8d-games.nl.

Gamen en bewegen, een gouden combi

Als kind was ik op het vlak van sport en bewegen niet vooruit te branden. Ik zat dan misschien op waterpolo, maar daar kwam ik – eerlijk is eerlijk –…

Lees blog

Meer weten over serious games voor de zorg?

Serious games voor de zorg maken hun opmars. Maar heb je zelf nog nooit zo’n game gebruikt, dan blijft het hele idee toch wat abstract. Wat voor meerwaarde hebben games voor de zorg en welke concrete voorbeelden zijn er al?

In gesprek over games voor de zorg?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Neem contact op met Johan

Abonneer je op onze nieuwsbrief