Gamification of serious game: wat is het verschil?
Gamification is het toevoegen van spelelementen aan een activiteit of omgeving die op zichzelf geen game is. Ook met kleine spelingrepen kun je processen of doelen leuker maken en gedrag op een positieve manier beïnvloeden. Daar is niet altijd een complete serious game voor nodig. We denken graag met je mee over de beste oplossing voor je vraagstuk. Een gamification of serious game, óf misschien een combinatie van beide. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Routeapp met gamification
Een product waarin wij gamification sterk hebben laten terugkomen is de mobile app Routes Fryslan Style. Dit is in principe een navigatieapp en geen game, maar het toevoegen van spelelementen bevordert wel het plezier. De gameprincipes moedigen de gebruiker aan om routes helemaal af te maken of er zelfs nog een extra tour bij aan te plakken. Dat is ook direct de grootste kracht van gamification: je kunt er heel goed gedrag mee sturen en mensen op een speelse manier een zetje in de goede richting geven. Moeite en prestaties erkennen, vooruitgang inzichtelijk maken, een gevoel van urgentie creëren, resultaten deelbaar maken, samenwerking belonen… Voor elke gewenste gedragsverandering is er wel een helpend spelprincipe te verzinnen.
Spelend door het leven
Gamification klinkt simpel. De échte kunst is om al die principes steeds weer op creatieve wijze toe te spitsen op de doelgroep. Wij doen dit met veel plezier voor grote en kleine opdrachtgevers die gedrag op speelse wijze positief willen beïnvloeden.
Tegelijkertijd passen we ook graag spelprincipes toe om ons eigen werk zo leuk en bevredigend mogelijk te maken. Dat is voor een deel inherent aan onze werkwijze: we werken agile, wat betekent dat de voortgang van het team iedere drie weken inzichtelijk gemaakt wordt voor alle betrokkenen. Dit maakt ons tot een betrouwbare en transparante partner om mee samen te werken. Maar regelmatig samen stilstaan bij de voortgang is ook simpelweg leuk, sociaal en motiverend. Wie wil er nou maandenlang ploeteren achter een bureautje zonder feedback of erkenning te krijgen? Twee vliegen in één klap, dat spelenderwijs ontwikkelen!


Gamification of serious game: ik kan niet kiezen
Kom je er niet uit of je voor een spelelement of voor een complete serious game moet gaan om jouw bedrijf of mensen verder te helpen? Wij zoeken altijd naar de beste manier om de doelgroep spelenderwijs vooruit te helpen binnen de beschikbare tijd en binnen het gestelde budget. Of dat met een gamification of een serious game is? Dát beslissen we graag met jou en de doelgroep samen. We kunnen alles ontwikkelen wat je vraagt, maar nog liever maken we wat je nodig hebt.
Bekijk voorbeeldprojecten
Tina’s handenwereld
Het prototype 'Tina's Handenwereld' is een avontuurlijke point-and-click game waarmee jonge kinderen leren over het belang van handen wassen. Ontwikkeld i.s.m. Universiteit Twente en Universiteit Münster.
CJIB in VR
Hoe breng je als bedrijf je richtlijnen, werkprocessen en protocollen nou op een effectieve manier over op (nieuwe en oude) werknemers? In virtual reality! CJIB in VR laat zien hoe het anders kan.
Handlantis
Gebarentaal leren met een serious game? Dat kan met Handlantis, het spel dat we samen met Pento Audiologisch Centrum ontwikkelden. Spelenderwijs maak je kennis met 'Nederlands met Gebaren' (NmG).
eZoon
De serious game eZoon is gemaakt voor professionals in de publieke en veterinaire gezondheidszorg. Het spel geeft inzicht in de complexe besluitvorming rond zoönosen: ziektes die van mens op dier worden overgedragen.
ACBC
Binnen het Europese ACBC-project ontwikkelen we een serious game tegen online pesten voor jongeren. Met een 'swipe-systeem' geven jongeren aan hoe zij in verschillende situaties zouden handelen.
Memory Lane VR
Kun je ouderen een duurzame ‘vitaliteitsboost’ geven door ze dingen van vroeger opnieuw te laten beleven in een VR-experience? Dat onderzochten we met Memory Lane VR, een samenwerking met NHL Hogeschool.
Cultuurbarbaren
In het augmented reality spel 'Cultuurbarbaren' worden kinderen uitgedaagd om boeven te vangen die culturele en historische plekken in Leeuwarden willen vernietigen. Spannend en leerzaam!
SoVaTaSS
SoVaTaSS is een serious game voor kinderen met autisme. In een rustige en speelse omgeving leert de speler verschillende emoties te herkennen en constructieve reacties te kiezen in sociale situaties.
BAAS
BAAS is een augmented reality game voor kinderen, ontwikkeld in opdracht van welzijnsorganisatie KEaRN. Het spel brengt spelenderwijs een gesprek over het thema 'armoede' op gang in de eigen wijk of de eigen straat.