Onze kennisbank

5 veelgestelde vragen over onderzoek en serious gaming

Dit artikel behandelt veelgestelde vragen over het integreren van serious gaming in wetenschappelijk onderzoek. Leer hoe co-creatie en iteratieve processen je kunnen helpen bij het verzamelen van data en tegelijkertijd de kans vergroten dat je onderzoek echt impact heeft op mens en samenleving.

Lees blog

Lees meer blogs

Co-creatie in onderzoek: wat levert het op?

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit ons portfolio laten we in dit artikel zien hoe co-creatie academische impact en maatschappelijke relevantie kan versterken. Centraal staat onze samenwerking met onderzoeker en biomedicus Lise Beumeler, met wie 8D een VR-game ontwikkelde voor herstel na een opname op de Intensive Care (IC). Deze ontwikkeling was onderdeel van Beumelers promotietraject en heeft recent, door vervolgonderzoek met het prototype, geleid tot een nieuwe publicatie.

Wat is social design en waarom is het relevant voor onderzoekers?

Social design is een filosofie die academische kennis vertaalt naar praktische, bruikbare oplossingen met maatschappelijke impact. Het overbrugt de kloof tussen onderzoek en praktijk door co-creatie, contextgericht ontwerp en duurzame implementatie. Lees in ons blog over de eigenschappen en voordelen van social design – en waarom deze mindset zo relevant is voor onderzoekers.

Voorbeelden social design in onderzoek 

Social design biedt een krachtige aanpak voor maatschappelijke vraagstukken, waarbij samenwerken met betrokkenen centraal staat. Het proces levert onderzoekers niet alleen interventies, maar ook nieuwe inzichten en waardevolle data op. Bij 8D combineren we tien jaar ervaring met een pragmatische, doelgerichte werkwijze die onderzoekers ondersteunt in het behalen van concrete resultaten via co-creatie en iteratie. In deze blog delen we drie inspirerende voorbeelden uit ons portfolio.

Waarom rollenspellen vaak effectiever en goedkoper zijn dan apps

In een tijd waarin digitale tools, apps, en simulaties steeds vaker worden ingezet voor trainingen en leertrajecten, vergeten we soms de kracht van iets eenvoudigs en doeltreffends: het rollenspel. Terwijl…

8D partner in Horizon Europe-project tegen voedselfraude

8D is trots om deel uit te maken van het Horizon Europe-project European Food Fraud Community of Practice: From Outset to Operation (EFF-CoP). Het project wordt geleid door professor Saskia van Ruth, verbonden aan de afdeling Food Supply Chain Integrity aan de Universiteit van Dublin.

De meerwaarde van design-gedreven onderzoek

Design-gedreven onderzoek: wat is de meerwaarde? Voor een succesvolle implementatie van onderzoeksresultaten is een perfecte balans nodig tussen gebruiker, de vorm van de interventie en de context waarin deze zal worden gebruikt. Wanneer al deze elementen goed op elkaar zijn afgestemd, belanden onderzoeksresultaten daar waar ze écht een verschil maken: midden in de maatschappij.

Nienke Beerlage – de Jong over creatieve interventie eZoon

Nienke Beerlage-de Jong is Assistant Professor bij de Universiteit Twente en onderzoeker op het gebied van infectieziekten en One Health, een vakgebied waarin de gezondheid van mens, dier en planeet nauw met elkaar verbonden zijn. Ze werkte samen met 8D aan een serious game over complexe besluitvorming bij zoönosen, ziekten die van mens op dier kunnen overgaan.

Internationale conferentie over innovatieve benaderingen van cultureel erfgoed

Op 18 oktober 2024 vond de afsluitende conferentie van het GRACING-project plaats in Harghita County, Roemenië. Vanuit team 8D waren designer Bas Altenburg en Sven Snoek aanwezig om onze kennis en ervaringen op het gebied van design thinking en game-based benaderingen te delen.

Johan van der Meulen spreker op event Aletta Dive

Op vrijdag 18 oktober organiseert de Aletta Jacobs School of Public Health in Groningen de ‘Aletta Dive’, een evenement dat wetenschap en praktijk samenbrengt om concrete maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Johan van der Meulen – innovatiedirecteur bij 8D – is uitgenodigd als gastspreker.

Waarom we binnenkort geen 8D ‘Games’ meer heten

Voor degenen die al langer met ons samenwerken, komt dit waarschijnlijk niet als een verrassing. Als designpartner in onderzoekstrajecten houden we ons eigenlijk altijd al met veel meer bezig dan alleen het maken van games. Voor anderen heeft onze koerswijziging wellicht wat meer toelichting nodig. Daarom neem ik jullie in dit artikel mee in onze beweegredenen en ons veranderproces.

Aftermovie open dag 8D Games

Op 25 mei 2024 beleefden we een fantastische open dag ter ere van ons tienjarig bestaan. Hartelijk dank aan de circa 150 bezoekers die een kijkje kwamen nemen en bovenal veel dank aan al onze vrienden, familie en samenwerkingspartners! Deze dag markeerde een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en we zijn trots op wat we samen hebben bereikt.

5 veelgestelde vragen over onderzoek en serious gaming

Dit artikel behandelt veelgestelde vragen over het integreren van serious gaming in wetenschappelijk onderzoek. Leer hoe co-creatie en iteratieve processen je kunnen helpen bij het verzamelen van data en tegelijkertijd de kans vergroten dat je onderzoek echt impact heeft op mens en samenleving.

Bevorderen beweeggedrag onder Europese jeugd: Be Active, Be Well

Samen met welzijns- en jeugdwerkorganisaties uit Nederland, Duitsland, Griekenland en Kroatie is 8D Games van start gegaan met ‘Be Active, Be Well’. Het project is gericht op het bevorderen van beweeggedrag onder Europese jeugd.

8D Games viert tienjarig bestaan met open dag

Op zaterdag 25 mei 2024 opent 8D Games haar deuren voor een open dag ter ere van hun tienjarig bestaan. Iedereen is welkom om tussen 14.00 en 17.00 uur langs te komen op Simon Vestdijkwei 15 in Leeuwarden.

Whitepaper over de relatie tussen gaming, wetenschap en psychologie

Waarom is serious gaming veel meer dan een spelletje? Hoe wordt het ingezet in onderzoek en welke psychologische principes zijn er terug te vinden in game design? Leesvoer voor iedereen die zich bezighoudt met gedragsverandering en innovatie!

Innovatieadvies voor UMCG & Koninklijke Visio

8D Games is van start met een co-creatief ontwerptraject binnen het samenwerkingsverband ‘VR4eVR’, bestaande uit o.a. het UMCG, Koninklijke Visio en diverse zorgverleners en academische instelllingen.

Samenwerking in de spotlight: 8D Games en de Master Serious Gaming (NHL Stenden)

Serious gaming is meer dan een spelletje; het is óók een waardevolle onderzoekstool die helpt bij het begrijpen van menselijk gedrag. Niet voor niets biedt NHL Stenden sinds 2017 –…

Samenwerking in de spotlight: 8D Games en Human Movement Sciences (UMCG)

Wat kan het combineren van virtual reality met bewegingsregistratieapparatuur betekenen voor de bewegingswetenschappen? Daarover spraken we met de afdeling Human Movement Sciences (HMS) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG),…

Gamification van de zwemles

In 2019 rolde het eerste zwemlesboek dat Skander Marketing en 8D Games samen ontwikkelden van de drukpers: ‘Sibbe en Liefke en het Verzonken Eiland Bosch’ voor Zwembad de Welle in…

Serious gaming in je eigen taal

Serious gaming is meer dan alleen vermaak, het is een krachtig middel voor leren, training en ontwikkeling. Dat roepen wij natuurlijk al langer, maar wat we nog niet heel vaak…

Game voor Europese scholen over growth mindset

In samenwerking met onderwijspartners uit Roemenië, Cyprus, Estland en Nederland werkt 8D Games aan de “Growth Game” – een innovatieve manier om de growth mindset onder leerlingen in het basisonderwijs…

Prototype ‘Lifestyle Challenge’ opgeleverd

In samenspraak met jongeren en zorgprofessionals hebben GGz Centraal en 8D Games een prototype ontwikkeld voor de ‘Lifestyle Challenge’, een serious game die jongeren met psychiatrische problematiek ondersteunt bij het…

Nu beschikbaar: game over ondersteunde communicatie

Na lange tijd onderzoeken, ontwerpen en programmeren is het zover: de game ‘Spelend leren over Ondersteunde Communicatie (SOC)’ is klaar! De game is voor iedereen gratis beschikbaar via de Google…

Spelenderwijs oefenen met spreken en lezen

Het Centre for Language and Speech Technology van de Radboud Universiteit Nijmegen en het gamebedrijf 8D Games hebben samen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van spraaktechnologie binnen games die de…

Voorbeelden serious games in onderzoek

Serious games in onderzoek, hoe werkt dat precies? In deze blog belichten we projecten uit ons portfolio waarin gameontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek elkaar ontmoeten. Ontdek hoe co-creatie, prototyping en zelfs educatieve bordspellen dataverzameling en participatie van doelgroepen vergemakkelijken. Of je nu gedragsverandering, kennisoverdracht of het betrekken van doelgroepen onderzoekt – onze voorbeelden tonen het enorme potentieel van co-creatie en ontwerpprincipes als onderzoeksinstrument.

Wereldwijde interesse voor bordspel AI+Hospital 

‘‘Het komt wel eens voor dat mensen na afloop van de speeltijd nog willen doorgaan, omdat ze te nieuwsgierig zijn naar hoe het afloopt met de fictieve patiënt.’ In 2022…

Hoe games met sensoren onderzoek kunnen ondersteunen

In dit artikel bespreken we twee soorten games met sensoren die al worden ingezet voor onderzoeksdoeleinden die uiteindelijk de zorg verbeteren: games met spraaktechnologie en revalidatiegames.

Cognitieve vaardigheden van kinderen met CMB in kaart met behulp van spel

‘Een belangrijke voorwaarde die we hebben meegenomen is schaalbaarheid; blijkt het prototype effectief, dan moet het voor het hele werkveld haalbaar en eenvoudig zijn om de tool ook te gaan…

Educatieve game Shkorey gelanceerd 

 ‘Eritrese jongeren schamen zich soms om bepaalde vragen te stellen; de game biedt een veilige omgeving om toch de juiste informatie en hulp te vinden.’ Op het Friesland College is…

Extra exemplaren en gebruikerscursus voor bordspel ‘Om Tafel’

Bordspel over bedrijfsovername In samenwerking met docenten en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), NHL Stenden en het werkveld ontwikkelde 8D Games begin dit jaar een educatief bordspel voor…

Samenwerking met GGz Centraal van start

Serious game voor een gezonde leefstijl “Gedrag verandert niet in een paar minuten. Je moet nieuwe gewoontes lange tijd herhalen om tot een duurzame verandering te komen – het toepassen…

Serious game over autisme en werk

Op naar een inclusieve arbeidsmarkt “Spelers krijgen bite-sized scenario’s voorgeschoteld en kunnen daarna gericht aan de slag met de thema’s waarover zij nog te weinig weten.” Hoe kun je als…

TechTalk #2: Software Engineer Sietse Hoekstra

Software Engineer Sietse Hoekstra vertelt over de toepassing van geodata in games, met als voorbeeld de edugame The Lost Collection. Wat zijn de mogelijkheden van deze combinatie?

Samenwerking met toonaangevende Ghanese gamestudio

Cross-continentaal een game ontwikkelen: hoe gaat dat en wat valt er van elkaar te leren? Daarover spreken we met Giel Hekkert en Eyram Tawia. Zij werken momenteel aan Shkorey, een informatieve game over seksuele gezondheid, zwangerschap en geboortezorg.

TechTalk #1: PhD-onderzoeker Lise Beumeler

Wie zijn toch die mensen die bruggen bouwen tussen wetenschap, techniek en maatschappelijke vraagstukken? Daarover voelen we de komende tijd een aantal samenwerkingspartners aan de tand. Lise Beumeler – PhD-onderzoeker aan RuG Campus Fryslân – bijt het spits af.

Succesvol brainstormen: 5 dingen om aan te denken vóórdat je een datum prikt

Succesvol brainstormen, hoe pak je dat aan? Zoek online een antwoord op die vraag en je stuit op eindeloos veel manieren om de creativiteit van deelnemers aan te wakkeren. Inspirerend…

Voorbeelden serious gaming in het onderwijs

Serious gaming – ofwel het gebruik van speltechnologie en game-designprincipes voor educatieve doeleinden – wordt al veel ingezet binnen het onderwijs. En terecht! Serious games zijn heel geschikte tools om…

3. Zelfdeterminatietheorie: Verbondenheid

Het laatste onderdeel van de drie motivators (vorige twee: competentie & autonomie) uit de zelfdeterminatie theorie is verbondenheid. Hierbij wordt er verlangd naar een betekenisvolle band met mensen of karakters….

2. Zelfdeterminatietheorie: autonomie

Alles overziend bestaat de zelfdeterminatietheorie uit drie ‘motivators’: competentie, autonomie en verbondenheid (1). In chronologische volgorde van hoe de artikelen geschreven zijn gaat dit artikel over de tweede motivator, namelijk…

1. Zelfdeterminatietheorie: competentie

Veel mensen hebben de neiging om de taken die ze uitvoeren goed te willen doen. Competentie in de zelfdeterminatietheorie (ZDT) betekent dat je het gevoel krijgt dat je de taak…

Beter handen wassen met een serious game

In de coronatijd een nieuwe teamlid verwelkomen, ook bij 8D Games hebben we ermee te maken. Via videochat spreek ik met Carmen de Weerd, afstudeerder Experience Design aan de Hogeschool…

Waarom spelen mensen games?

Wat de zelfdeterminatietheorie ons kan leren over motivatie en gedrag Wat zorgt ervoor dat je een televisieserie maar blijft kijken, aflevering na aflevering? Waarom kopen we massaal wc-papier als er…

Gamen en bewegen, een gouden combi

Als kind was ik op het vlak van sport en bewegen niet vooruit te branden. Ik zat dan misschien op waterpolo, maar daar kwam ik – eerlijk is eerlijk –…

Voorbeelden van serious gaming in de zorg

Wie in de zorg werkt, zal de term ‘serious gaming’ de afgelopen jaren vast wel eens zijn tegengekomen. Ik kan me goed voorstellen dat je niet direct een concreet beeld…

Bewegingsregistratie met de Vicon Nexus

Onze Lead Software Engineer Sietse Hoekstra zit al een tijdje verstopt tussen een indrukwekkende hoeveelheid camera’s van het merk Vicon, top-of-the-bill apparatuur waarmee bewegingen supernauwkeurig geregistreerd kunnen worden. De Vicon…

Spelletjes op afstand voor ouderen

Beweging en contact: het zijn twee dingen die belangrijk zijn om mentaal en fysiek fit te blijven tijdens de coronacrisis. Veel mensen sporten momenteel thuis, doen wat vaker spelletjes met…

Serious games maken met de doelgroep

Een serious game, de naam zegt het al, is een combinatie van twee werelden. De gamewereld ontmoet een doelgroep in de zorg, het onderwijs of bijvoorbeeld het bedrijfsleven. In veel…

Serious game over digitale privacy: de Data Detox Game!

Vandaag start de Week van de Mediawijsheid, een landelijke campagneweek die aandacht vraagt voor het belang van bewust mediagebruik. Hoe ga je bijvoorbeeld op een verstandige manier om met je…

Brainstormen op afstand: tips & tricks

Vergaderen via Zoom of Skype, daar zijn we inmiddels allemaal aan gewend. Maar hoe organiseer je nou op een effectieve manier een creatieve brainstorm op afstand? Dat moesten we de…

Misverstanden rondom serious gaming

Professionals in de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven zien steeds vaker de potentie van spel als middel om te ontwikkelen en veranderen. Toch zijn er ook nog veel misverstanden…

Een teambuilding spel maken: hier moet je op letten

Een teambuilding spel testen of maken: daar kun je vrijwel al onze teamleden voor wakker maken. Zo hebben we intern de gewoonte om nieuwe stagelopers te verwelkomen met een reeks…

Gebarentaal leren met een serious game

Vandaag is het World Hearing Day, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het thema van dit jaar: laat je niet beperken door gehoorverlies! Hoe kun je er als familie of vriend/vriendin…

Voorbeelden van serious games

Veel mensen weten van het bestaan van serious gaming, maar vinden het lastig om een concreet beeld te vormen van het fenomeen. Wat houdt het nou precies in voor verschillende…

Vrouw in de gamingindustrie: hoe is dat?

‘Laat je niet afschrikken door een teampagina waarop alleen maar mannen te zien zijn’ Er is een lichte stijging te zien in het aantal vrouwen dat werkzaam is in de…

Taaltechnologieproject ‘Digi Juf’ met Radboud Universiteit

Mooi nieuws, precies in de Week van Lezen en Schrijven: 8D Games gaat samen met het Centre for Language and Speech Technology (CLST) van de Radboud Universiteit de ‘Digi Juf’…

Jong en oud samen aan de slag met virtual reality

Op donderdag 10 maart trapten Stichting Sociaal Goud en 8D Games bij Miks Welzijn in Joure het project Jong en Oud in Beweging met Virtual Reality af. Studenten gingen samen…

Educatief bordspel ‘Om Tafel’

Spelenderwijs in gesprek over bedrijfsopvolging Het bordspel ‘Om Tafel’ is gelanceerd! Met deze serious game krijgen (vaak jonge) bedrijfsopvolgers in de agrarische sector een beter beeld van wat er allemaal…

DigiTales: ontdek erfgoed spelenderwijs

Het is zover: de eerste speelbare versie van de ‘DigiTales’ verhalenbibliotheek is beschikbaar via de Apple App Store en Google Play Store! Al lezend, luisterend en spelend brengt DigiTales kinderen tussen de 6 en 12…

Op zoek naar gedragsverandering?

Begin met ons creatieve starttraject. Samen met jou, de doelgroep en alle andere betrokkenen leggen we een stevige fundering onder je serious game of gamification. Meer draagkracht, minder risico’s tijdens het ontwikkelproces.

Vertel ons je probleem

(en niet de oplossing)

Wil je op een innovatieve manier een probleem oplossen, maar heb je nog geen idee hoe? Yes! Helemaal goed. Dat geeft ons namelijk de kans om vanaf het begin mee te denken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Kost niks, maakt een heleboel duidelijk!

Vragen? Of even sparren?

Bel 058 843 57 57

Mail johan@8d-games.nl

Johan denkt graag mee!

Abonneer je op onze nieuwsbrief